Spel

Bygg upp världens sju underverk på under 30 minuter

Dagen recenserar brädspelet ”7 Wonders: Architects”, en enklare version av populära strategispelet ”7 wonders”.

Brädspelet "7 Wonders: Architects", låda
  • Titel: 7 Wonders: Architects
  • Betyg: 4 av 5
  • Ålder: från 8 år
  • Antal spelare: 2-7 spelare
  • Speltid: 25 minuter
  • Förlag: Repos Production/Asmodee Nordics
  • Regelvideo på svenska

I 7 Wonders: Architects ska du och upp till sex andra spelare bygga upp ett av antikens sju underverk. Du drar kort från en av tre högar för att samla de resurser som behövs för att bygga ditt underverk, utveckla vetenskap och teknik, samla ihop segerpoäng och bygga upp din militär. När någon samlat ihop en viss mängd militärkort utbryter det krig och du strider mot spelarna till höger och vänster om dig – men det är en väldigt oblodig strid, det enda som händer är att den som vinner får segerpoäng. Mest segerpoäng får du dock av att bygga på ditt underverk, och så fort någon av spelarna byggt färdigt sitt är spelet slut och personen med flest poäng vinner.

Dagen har tidigare recenserat både originalspelet 7 Wonders (i dess andra utgåva) och tvåspelarversionen 7 Wonders: Duel och gett höga betyg till båda. Nya 7 Wonders: Architects står sig bra i sällskapet. Det är något enklare att lära sig och snabbare att spela, och fungerar bra både med familjen och med nybörjare som kanske spelat Ticket to Ride eller Catan tidigare och vill testa något nytt.

Förlaget har också tänkt till lite extra när det gäller hur spelet är packat. Allt en spelare behöver finns i en egen liten låda som man lätt kan dela ut när spelet börjar, vilket gör det väldigt snabbt att komma i gång. Komponenterna håller också högsta klass, vilket väl motiverar inköpspriset.

Är det då värt att införskaffa om du redan äger och gillar 7 Wonders? Det beror på. Om du vill introducera nya spelare eller familjen till 7 Wonders-”världen” är det här spelet ett bra första steg, och precis som i originalet går det att spela upp till sju spelare. Men är du ute efter en ny utmaning kommer troligtvis 7 Wonders: Architects att kännas för enkelt – då skulle en rekommendation i stället kunna vara It’s a Wonderful World, som fick toppbetyg i Dagens stora jultest av brädspel 2021.

Fler artiklar för dig