Nyheter

Ryssar stal skelett från kyrka i Ukraina

Försvunnit efter 231 år på samma plats. Har legat i katedralen under två världskrig.

Skelettet från staden Chersons grundare har blivit stulet från stadens stora katedral. Stölden upptäcktes efter att de ryska trupperna lämnat området.

Under en lucka i golvet inne i Katarinakatedralen, nere i en krypta, låg delar av skelettet från fursten Grigorij Potemkin. Han hade stort inflytande över Ukrainas utveckling och grundade bland annat staden Cherson. Sedan 1791 har han legat begravd inne i Katarinakatedralens hjärta.

– Vi ansåg att hans kvarlevor inte var hotade, att de var trygga här, säger Vader Ilja, präst i katedralen, i ett klipp på SVT.

Grigorij Potemkin har spelat en viktig roll i både rysk och ukrainsk historia. Han grundade bland annat städerna Cherson, Odessa, och Sevastopol. Nu ska hans kvarlevor ha flyttats till ryskt territorium, vilket även bekräftats av rysk militär.

– Vi har flyttat Fursten Potemkins kvarlevor tillsammans med en staty av honom till andra sidan Dnipro River, säger rysktillsatte ledaren Vladimir Saldo till ryska nyhetsbyrån RIA Novosti.

Potemkin var Katarina den storas älskare och det var hon som efter hans död lät begrava honom i Chersons stora katedral. Relationen mellan henne och Potemkin har ansetts vara en av de största kärlekssagorna i världshistorien. Potemkin ska i Katarina den storas ögon ha varit “en av de största, mest excentriska och spirituella personer” som hon någonsin träffat. Hon såg honom som sin “tvillingsjäl” men också som sin “herre och härskare” i politiken.

Nu sörjer de trogna kyrkobesökarna i staden Cherson att kyrkan plundrats.

– Varken nazister, fascister eller kommunister har rört honom. Han är grundaren av vår stad. Han överlevde till och med revolutionen, säger Andriy i Katarinakatedralen i Cherson.

Men det är långt ifrån endast ett skelett som stulits från området. Ambulanser, traktorer, bilar, konstverk och skulpturer har också försvunnit och enligt ukrainare som ännu är kvar i området är det ryska soldater som plundrat regionen och som fört stöldgodset över floden Dnepr, vidare in i Ryssland.

---

Fakta: Fursten Grigorij Potemkin

  • Född: 1739 i Smolensk, Ryssland. Död: 1791 i Rumänien.
  • Begravd i Cherson, Ukraina.
  • Älskare till Katarina II och fick genom henne stort inflytande över det ryska imperiet.
  • Han skapade Svartahavsflottan, erövrade Krim och grundade städerna Sevastopol, Cherson och Odessa.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig