Livsstil

Markus Torgebys bästa tips för att spara el

“Jag kan verkligen störa mig på att man alltid ska ha 21 grader hemma”

Löparen Markus Torgeby har bott i en kåta i Jämtland i fyra år och levde där helt utan el. I dessa vinter- och elsparartider vill han rekommendera människor att leva snålare - för att livet då blir rikare

Snön faller och kylan har dragit in över landet. Elen är dyr och besparingstipsen florerar i media med flera konkreta tips, som att dammsuga bakom kylskåpet och ta “Gunde Svan-duschar”. Men det kan vara svårt med motivationen när vanan att inte behöva bry sig om elpriset sitter i.

En som gick in i vuxenlivet med en helt annan syn på att hushålla med energi och resurser är löparen och föreläsaren Markus Torgeby, som också medverkat i podden Dagens människa. Han valde att leva på ett sätt där han som tjugoåring själv var tvungen att göra upp eld för att ens överleva vardagen. God framförhållning vad gäller mat och värme var av yttersta vikt. Detta har gett honom många insikter om hur livet kan bli lite enklare, och bättre.

– Jag kan verkligen störa mig på att man alltid ska ha 21 grader hemma. Att det är det normala. Det är ju inte det! säger Markus Torgeby i en intervju med Göteborgs-Posten och fortsätter.

Jag vill inte bara vara en gubbe som köper massa grejer.

—  Markus Torgeby

– Jag skulle säga att tolv minus är den optimala sovtemperaturen. Som förr i tiden - så var det på alla övervåningar då. I dag är det liksom “det ska man inte ha”. Det ska bara vara ett överflöd av allt jämt. Och så undrar vi varför vi mår dåligt, säger han retoriskt i intervjun.

Markus Torgeby

Att sova kallt har blivit lite av Markus Torgebys signum och ett av hans mest handfasta energisparartips för gemene man. Han poängterar också vikten av att ha reserver och att förbereda redan under sommaren, genom att plocka bär och frysa in, hugga ved och fylla vedboden, samt se till att alltid ha en full frys. I övrigt ligger tipsen snarare på en psykologisk nivå. Att begränsningar skapar en känsla av rikedom, och att vi kan lära oss sluta tro att vi kan köpa oss fria våra problem.

– Vi människor lever bara som konsumenter. Typ. Vi är ju inte det. Jag vill inte bara vara en gubbe som köper massa grejer, där det enda jag kan klaga på är om det är dålig service. Det är ett fattigt liv, säger Markus Torgeby.

Har man viljan till förändring i sitt liv, men inte hittar drivet så är utesovarens tips att ta det i små steg. Precis som med träning behöver man göra förändringar långsamt för att de ska hålla i sig, annars tröttnar man lätt.

---

Fakta: Markus Torgeby

  • Gör: Föreläser om friluftsliv och löpning, författar, löper samt lever på en lägre konsumtionsnivå än genomsnittet.
  • Böcker: Löparens hjärta, Sova ute och Löparen.
  • Bor: I en egenbyggd stuga i närheten av Järpen utanför Åre.
  • Familj: Frun Frida Torgeby och tre barn.

---

Fler artiklar för dig