24 september 2021

En tidning på kristen grundBöcker

Recension: Trevlig hybrid mellan skönlitteratur och fakta

Inger Alestig har läst “Förundran - natur som ger livslust” av Stefan Edman

"Förundran - Naturen som ger livslust" av Stefan Edman.

Titel: Förundran – natur som ger livslust

Författare: Stefan Edman

Foto: Tore Hagman

Förlag: Votum Gullers förlag (150 sidor)

Genre: Sakprosa

Under pandemin har allt fler svenskar upptäckt naturens livgivande och avstressande inverkan på oss människor. Vi har mötts på promenadstråken och beundrat den första tussilagon eller höstens fyrverkeri av färger, och kanske spanat efter älgspår.

Den som läser biologen Stefan Edmans initierade och ofta poetiskt vackra texter inbjuds till att ta ett steg närmare de världar som finns alldeles intill oss. Här får vi följa med under marken och besöka maskarnas universum, följa trädens rottrådar och läsa om silvertärnan, som flyger Sverige–Antarktis tur och retur varje år.

Boken innehåller kortare texter om personligt valda favoriter som till exempel humlan, älgen, blåsippan och hackspetten. Men vi får också veta mer om varför naturen är grön och lära oss mer om det intrikata samspel som är förutsättningen för livet på vår planet. De korta texterna är uppdelade efter de fyra årstiderna och är illustrerade av ljuvliga naturbilder av duktige fotografen Tore Hagman.

Stefan Edman – känd för sitt starka miljöengagemang – har denna gång också valt att illustrera de personliga men samtidigt lärda texterna med dikter av kända svenska författare. Det fungerar väldigt bra, och gör att boken känns som en trevlig hybrid mellan skönlitteratur och fakta.

Engagemanget för att vårda och bevara vår natur finns som en grundton i texterna. Men denna gång är det inte larmrapporterna som står i centrum, utan det som den vackra titeln fångar och som är grundläggande för både stora och små människobarn när vi kliver ut i naturen: förundran.

“Förundran – natur som ger livslust” är bred, vacker, innehållsrik och lättillgänglig, och ger det positiva engagemang för miljön som behövs inför de utmaningar som finns framför oss.

"Förundran - Naturen som ger livslust" av Stefan Edman.
Inger Alestig

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Böcker

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar