25 oktober 2021

En tidning på kristen grundBöcker

Recension: En kallelse som bar hela vägen

Birger Thureson har läst “Vivi i Chhindwara” av Ingrid Kågedal.

Omslag "Vivi i Chhindwara" av Ingrid Kågedal

Titel: Vivi i Chhindwara

Författare: Ingrid Kågedal

Förlag: EFS Budbäraren (135 sidor)

Genre: Biografi

Vid tolv års ålder var valet av levnadsbana redan gjort. Tio år senare reste hon till Indien som missionär, buren av en kallelse som sedan bar hela livet.

Berättelsen om Vivi Rinman, född 1875 och uppväxt i en kristen familj i Göteborg, är inte en helt unik historia. Detta var en tid när missionsintresset i Sverige klev ut från de borgerliga salongerna och fann en hemvist även i mer folkliga sammanhang.

I kyrkbänken hörde Vivi fängslande berättelser om Evangeliska fosterlandsstiftelsens missionsarbete i Indien, och hennes unga hjärta sattes i brand. Det var ett vanligt mönster. Hon var dessutom kvinna, vilket också passade in – missionärskåren dominerades av kvinnliga pionjärer, vars insatser ofta hamnade i skuggan av de manliga kollegornas.

Bara av det skälet har den pensionerade gymnasieläraren Ingrid Kågedal gjort en berömvärd insats, när hon samlat material och skrivit en bok om Vivi Renman och hennes livsgärning i Chhindwara.

Även om Kågedals underlag huvudsakligen består av Vivis brev – hon var en mycket flitig brevskrivare – så har författaren breddat sin forskning, så att boken också blir en skildring av Evangeliska fosterlandsstiftelsens tidiga mission i Indien. Dessutom ger den generell kunskap, inte minst genom att spegla missionsdebatten i Sverige och de ibland ansträngda relationer mellan missionsarbetarna i fält och styresmännen på hemmaplan.

Boken är välskriven och välorganiserad. Ett extra plus i kanten för att Kågedal öppet redovisar problem i missionsarbetet. En av de knepigaste frågorna i Indien var hur man skulle hantera mötet mellan evangeliet och kastväsendet.

Ganska exakt 50 år efter sin utresa återvände Vivi Rinman till Sverige för gott. Efter sig lämnade hon som förmedlare av evangeliet spår i många enskilda människors liv, men också i ett samhälle som skördade frukterna av missionens sociala insatser.

Birger Thureson

Birger Thureson

Birger Thureson har skrivit opinionsartiklar i Dagen i många år. Han har en bakgrund som författare och journalist, bland annat på Dagen. Nu skriver han personligt om livet som pensionär under vinjetten 60+.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Böcker

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar