02 december 2021

En tidning på kristen grundBöcker

Recension: En brokig skara kring Mästaren

Bo Wettéus har läst “Vandra med de tolv” av Henrik Steen

"Vandra med de tolv" av Henrik Steen

Titel: Vandra med de tolv

Författare: Henrik Steen

Förlag: Sjöbergs förlag (202 sidor)

Genre: Teologi

Att Jesus hade 12 lärjungar vet troligen de flesta, men många vet inte så mycket mer om dessa män, förutom möjligen om Petrus, Johannes och Judas Iskariot. De övriga är ganska okända och bara nämnda några gånger i evangelierna. Pastorn, missionären och läraren Henrik Steen vill i sin bok Vandra med de 12 fördjupa bilden av de tolv i den närmaste kretsen omkring Jesus. Enligt evangelierna fanns det fler, bland annat många kvinnor, som följde Jesus, men de tolv hade en särställning.

Utifrån Bibeln, kyrkohistorien, psykologin och den egna erfarenheten målar Steen spännande porträtt av dessa mäns bakgrund, kallelse och efterföljelse av Jesus och vilka konsekvenser detta fick för deras liv och framtid. Läsaren får hela tiden hjälp att lära känna sig själv och identifiera sig med de olika personligheterna och på det sättet fråga sig: Vem är jag som efterföljare? Känner jag igen mig själv i någon särskild av männen kring Jesus? Är jag villig att betala priset för att följa Jesus i liv och död som dessa män fick göra? Eftersom det handlar om män blir perspektivet väldigt manligt.

Parallellt går en berättelse om en nutida bönegrupp, där olika personligheter ryms och ska samsas om ett gemensamt projekt i Jesu efterföljd i dag. Det finns också samtalsfrågor som fördjupar studiet ytterligare.

Det jag saknar i Steens bok är ett kapitel om de kvinnor som följde Jesus och som ordnade det praktiska omkring den närmaste kretsen. Kanske också något om de tolv efterföljarnas familjeförhållanden och vad som kan sägas om deras fruar och barn. Petrus hade exempelvis en svärmor och borde då haft en hustru. Kvinnorna kanske betydde mer än vad vi kan läsa ut i evangelierna, både för Jesus och de tolv.

Bo Wettéus

Bo Wettéus recenserar böcker i Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Böcker