Böcker

Annelie Ahl lyfter det som kyrkan duckar för

Johanna Svensson har läst “Flykten till verkligheten” av Anneli Ahl

Titel: Flykten till verkligheten

Författare: Anneli Ahl

Förlag: Sjöbergs förlag (252 sidor)

Genre: Biografi

Det har bara gått några dagar på det nya året, men Anneli har redan gett upp hoppet om det. Med den inledning det fick kan det omöjligt bli något bra av det. Hon ligger ensam och uppgiven i sin säng när hon plötsligt trillar över ett inlägg på Facebook. Någon som kallar sig för Drake, the Enlightened One, har skrivit ord som talar direkt till henne. I egenskap av medium var det sällan hon stötte på människor som förstod henne på djupet, men här var en man som verkligen visste vad det innebar.

När Anneli svarar på Drakes inlägg har hon en känsla av att det kommer förändras hennes liv för alltid. Men aldrig hade hon kunnat föreställa sig på vilket sätt. Det dröjer inte länge innan Drake övertygat henne om att de är tvillingsjälar. Anneli bryter upp med sin sambo och Drake flyttar in i stället. Det är nu allt som gått snett i hennes liv ska ställas till rätta. Drake lovar att hjälpa henne att driva ut mörkret. Att det snart ska visa sig att det är han som är det verkliga mörkret och att hon inom några månader ska behöva kämpa för sitt liv kan hon omöjligt tänka sig.

Anneli Ahls personliga berättelse i Flykten till verkligheten griper tag i mig från första stund. När jag väl plockat upp boken har jag svårt att lägga ifrån mig den och jag läser den i bara tre sittningar. Handlingen är kittlande: Någon utnyttjar mediala upplevelser för att kuva en annan människa.

Det som gör det obehagligt är att det inte är någon fabricerad berättelse, utan Annelis verklighet. Det här är ingenting som hon suttit på sin kammare och kommit på, utan någonting hon tvingats uppleva. Men genom att berätta om det för andra, i en väl genomarbetad och språkligt felfri bok, hjälper hon oss att se sådant som kyrkan ibland duckar för. Och hon visar tydligt att mörkret endast kan drivas bort av det sanna ljuset – Jesus.

Fler artiklar för dig