Böcker

Övertygande, men lite stelbent, när Strobel argumenterar för himlen

Bo Wettéus har läst “Finns det en himmel” av Lee Strobel

Titel: Finns det en himmel?

Författare: Lee Strobel

Förlag: Pärlan (307 sidor)

Genre: Teologi och uppbyggelse

Författaren Lee Strobel, som var journalist och juridisk redaktör på Chicago Tribune och New York Times blev mycket omtalad, när han 1981 övergick från ateism till en levande, kristen tro. Han har varit pastor, universitetslärare och programledare i TV, men framför allt framgångsrik författare till mer än fyrtio böcker. Den mest kända har titeln Fallet Jesus. Nu leder Strobel ett center för evangelisation och tillämpad apologetik vid Colorado Christian University.

Flera av Strobels böcker har samma upplägg. Frågan eller problemet identifieras och sedan reser författaren runt i USA och träffar olika personer, främst teologer, kristna vetenskapsmän och författare som har något att bidra med. Det är metodiskt, intellektuellt klart och övertygande, men kanske lite stelbent.

Boken ger argument för att livet på jorden har en fortsättning och varför det finns skäl att tro på en himmel. Ett kapitel handlar om nära-döden-upplevelser och vad de kan betyda för tron på himlen. En av de intervjuade menar att det skulle kunna finnas ett “mellantillstånd” innan man kommer till den riktiga himlen och den tanken kan nog diskuteras.

En stor del av boken handlar om helvetet och här tar författaren upp teologen John Stotts tanke att helvetet inte kommer att finnas i evighet, utan kommer att utplånas, den så kallade annihilationsläran. Den intervjuade teologen är skeptisk till Stotts åsikt. Tanken på reinkarnation, som är populär i dag, behandlas också.

Ett kapitel som berör är intervjun med den kände evangelisten Luis Palau, som drabbades av obotlig lungcancer och som avled i mars 2021. Här blir det konkret, nära och inte teoretiskt, utan lugnt, ljust, tryggt och fyllt av förväntan och tro.

Strobels bok, som har en gedigen samtalsguide och en bra litteraturlista är en stimulerande läsning, som både väcker och svarar på frågor. En bra förberedelse inför den oundvikliga döden och fortsättningen.


Fler artiklar för dig

Mer i samma ämne

Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar