Böcker

Värdefull bok för alla som vill leva ett helhjärtat och lyckligt liv

Evelina Lundkvist har läst “Våga vara operfekt” av Brené Brown

Titel: Våga vara operfekt

Författare: Brené Brown

Översättning: Maria Store

Förlag: Libris (211 sidor)

Genre: Psykologi

Jag trodde nästan att jag hade ledsnat på Brené Brown efter många år med hennes böcker och föreläsningar på nätet. Kanske att jag var färdigläst på ämnet och till och med tröttnat på hennes tonläge? Inget kunde ha varit mer fel! Jubileumsutgåvan av Våga vara operfekt (författarens första bok, utgiven på engelska 2010) var allt jag kunde begära av en bok som vill vägleda en människa att modigt möta sig själv.

Brené Brown skrev Våga vara operfekt efter många års forskande på sitt huvudämne: skam. Trots att den innehåller tio stora livsråd är boken inte skriven som ett så-gör-du-recept på en garanterat lyckad livskaka. Den handlar mer om det som författaren har upptäckt står i vägen för saker som glädje, mening, kärlek och samhörighet. Till exempel perfektionism. Att våga prata om det som står i vägen är en av de viktiga gemensamma nämnarna hon sett hos människor som lever goda liv.

"Våga vara operfekt" av Brené Brown.

På klassiskt Brené-manéer illustrerar hon forskningsresultat med träffande metaforer och generösa berättelser från sitt eget liv. Det är så nära, roligt och ömt som det kan bli. Dessutom är forskningen hon presenterar med kategorier, definitioner och förklaringar lätt att följa.

Vad är nytt med jubileumsutgåvan? Förutom ytterligare ett förord, där Brené Brown delar med sig om vad ett decennium med den här kunskapen betytt för henne, presenterar hon ett verktyg för att integrera bokens innehåll i livet. Genom att skapa ett personligt index utifrån egenvalda teman uppmuntras läsaren att fortsätta idissla det som på olika sätt slagit an: Aha-upplevelser, det som var jobbigt, vackra formuleringar eller kanske det man vill prata med sin närmsta vän om.

För Brené själv har det varit just det sättet att jobba som förflyttar intryck och kunskap från huvud till hjärta. Ännu en hjälp på vägen läsaren får är en inbjudan att göra en gratis kartläggning via nätet. Rekommenderas för den som vågar vara ärlig med sig själv, är trygg i engelskan eller har bra hjälp med översättning. Där får jag som läsare själv reda på vad jag ska hålla extra utkik efter när jag läser boken.

Sammantaget är Våga vara operfekt, en tidlös, värdefull bok för alla som vill leva ett helhjärtat och lyckligt liv.

Fler artiklar för dig