Film och TV

Brett urval av gudstjänster i radio och tv i julen

Hedvigs kyrka i Norrköping, Filadelfiakyrkan i Stockholm och Peterskyrkan i Rom är några av platserna där SVT sänder gudstjänst under julen 2023

Årets julgudstjänster i Sveriges television kommer i år att i huvudsak sändas från Hedvigs kyrka i centrala Norrköping. Och i Sveriges radio sänder man från kapellet Betlehem på St Sigfrids folkhögskola i Växjö där lyssnarna dessutom fått rösta fram vilka psalmer som ska framföras.

I och med att julafton i år infaller på fjärde advent blir det extra många julgudstjänster i tv- och radiotablåerna. På julaftons morgon hålls exempelvis SVT-gudstjänst från Filadelfiakyrkan i Stockholm, där föreståndaren Niklas Piensoho predikar. Kronprisessan Victoria kommer att läsa julevangeliet på julaftonskvällen och traditionsenligt sänder man också midnattsmässan från Peterskyrkan i Rom under ledning av påve Franciskus.

HKH Kronprinsessan läser julens evangelium och ger en julhälsning från Slottskyrkan i Stockholm.

Dessutom innehåller julhelgen i SVT flera gudstjänster från Hedvigs Kyrka i Norrköping.

– Det kändes härligt att få detta förtroende och väldigt glädjande, säger Linda Folebäck, församlingsherde i S:t Olofs församling i Svenska kyrkan i Norrköping som bland annat leder julbönen.

– Det var så klart lite nervöst när man insåg hur stort det här är. Men det har varit en väldigt rolig resa att dela med arbetslaget, fortsätter hon.

Programmen spelades in i november och Linda Folebäck berättar att det kändes lite speciellt att redan då få plocka fram julgranar, julpynt och julkrubba.

Församlingsherde Linda Folebäck leder julbönen, i vilken studentpräst Mikael Billemar predikar.

– Vi kom in i en väldig julstämning i kyrkan och vi sa till varandra att det blir roligt att få göra det här igen, i december.

De senaste årens pandemi och krig har utmanat oss att fundera över hur man tolkar bibelberättelserna i ljuset av allt det som händer.

Hur förnyar man förkunnelsen när det är samma gamla julevangelium år efter år?

– Det här är verkligen en resa man gör tillsammans med församlingen genom åren. Många återvänder under julgudstjänsterna år efter år, så det är viktigt att hitta nya ingångar i bibeltexten eller ta avstamp i något aktuellt i samtiden.

– De senaste årens pandemi och krig har utmanat oss att fundera över hur man tolkar bibelberättelserna i ljuset av allt det som händer. Det är en viktig utmaning att lyfta blicken och samlas under julen mitt i allt det som sker i vår omvärld.

Hur skulle du vilja beskriva skillnaden mellan att predika inför en församling på plats och att predika inför en kamera?

– Det gör något med en när man talar inför en församling. Man kan fånga upp det som sker i rummet och väva in det. Inför en kamera är ju tittarna osynliga, vilket blir en utmaning.

Hedvigs kyrka kommer att följa sitt vanliga schema under jul och nyår med gudstjänster, jul- och nyårsbön. För Linda Folebäck blir det dubbla nyårsböner i år. Dels den tv-sända och dels den vanliga nyårsbönen för den lokala församlingen på plats.

Det blir inte samma upplägg då?

– Nej, det blir det inte, säger Linda Folebäck och skrattar. Det känns härligt med två upplevelser som kan komplettera varandra.

– Mitt bästa tips till Norrköpingsborna är att man kan gå och uppleva nyårsbönen på plats och sedan går hem och se den inspelade versionen på SVT play.

Även i Sveriges radio blir det många gudstjänstsändningar under julhelgen. I P1 sänds bland annat gudstjänst och julbön på julafton och på juldagen sedvanlig julotta. Under julbönen kommer ärkebiskop Martin Modéus att tala om den fred som så många längtar efter just nu. Dessutom kommer han att läsa julevangeliet, en tradition som inleddes förra året.

Ärkebiskop Martin Modéus håller i nyårsbönen.
Julen i radio

Carina Samuelsson, skolpräst på St Sigfrids folkhögskola i Växjö, håller ihop julaftonens gudstjänst och julottan tillsammans med Leif Adolfsson. Den senare har jobbat som präst i Växjö i över 40 år. Han slutade som domkyrkokaplan då han gick i pension, men håller fortfarande i gång som inhoppande präst. Helt ovan med radio är han inte heller.

– Jag hade faktiskt ett radioprogram på P4 Kronoberg i åtta år, säger Leif Adolfsson.

– Annars är jag en vanligt knegande präst i Växjö stad, numera pensionär.

Den första julgudstjänsten beskriver Leif som väldigt avskalad. Där samtalar han och Carina, utan en församling närvarande. Gudstjänsten har inte heller många medverkande i övrigt.

Gudstjänsten på julafton förmiddag känns som en extragudstjänst – vad predikar ni över då?

– Vi utgår från Jesaja om ett folk som vandrar i mörkret. Men så är det ju fjärde advent, vet du, vi får inte hoppa över det och vi får inte hoppa över Maria. En liten fin sekvens från Lukasevangeliet ville jag också lyfta fram, att “Maria tog allt detta till sitt hjärta och begrundade det”. Det är en tanke som jag tycker att man kan ha med sig i julen, säger Leif Adolfsson.

Juldagens julotta hölls i det lilla kapellet på St Sigfrids folkhögskola. Redan i oktober efterlyste Sveriges radio sina lyssnares önskejulpsalmer och gensvaret var stort. Sedan dess har en liten ensemble i Växjö arrangerat och repeterat musiken som framförs på julafton. Juldagens musik var däremot ett val av musikeleverna och deras lärare på Sankt Sigfrids folkhögskola. Ensemblen består av Jonas Nilsson, flygel och sång, Sara Wåhlin, sång. Fabian Wåhlin, bas och Simon Bertilson, sopransaxofon.

När det gäller julens bibeltexter känner ju de flesta kyrkobesökarna till dem väldigt väl – hur gör man för att variera sig från år till år?

– Jag tycker inte att de klassiska bibeltexterna om julen någonsin blir slitna, man hittar alltid något litet guldkorn. Det händer saker i världen, som krig och nöd i dag, som gör att man går in i texterna lite olika, säger Leif Adolfsson.

Är du ledig under själva julhelgen eller kommer du att hålla andakt då också?

– För första gången på över 40 år firar jag julen hemma. Jag har tidigare alltid jobbat både julafton, juldagen och annandagen. Men för familjens skull känns det bra att vara hemma i år. Och då kanske kunna lyssna på mig själv i P1, säger Leif Adolfsson.

---

Fakta: Topp 5 bland SR-lyssnarnas önskejulpsalmer

1. Psalm 645 Giv mig ej glans

2. Psalm 116 Nu tändas tusen juleljus

3. Psalm 114 Stilla Natt

(De tre första hörs i julaftonens gudstjänst)

4. Psalm 113 Det är en ros utsprungen

5. Psalm 122 Dagen är kommen

(Dessa hörs i julottan på juldagen)

---

---

Klockstapeln utanför St Sigfrids folkhögskola utanför Växjö

Fakta: Julottan i kapellet Betlehem

Klockstapeln utanför St Sigfrids folkhögskola i Växjö är inte så stor, men spröda klockan sprider det jublande budskapet om undret som sker under julnatten – att Jesusbarnet föddes i ett stall i Betlehem.

Betlehem betyder brödhus och därför kallas kapellet på folkhögskolan Betlehem, eftersom det från början är ett sädesmagasin från 1700-talet. Och hela detta lilla kapell kommer att vara fyllt av unga människor som är elever på musiklinjen på folkhögskolan. De står för julens vackra sånger och psalmer under ledning av Sara Wåhlin; klassiskt, julpsalmer, folkmusik och jazz.

---

Fler artiklar för dig