Konst

Christina Lundström berättar påskens berättelser i SVT

“Jag tycker om att förklara saker på ett enkelt sätt - utan en massa krusiduller”

Under påskhelgen kommer ikonografen Christina Lundström guida oss genom påskens berättelser i tre program i SVT. Till sin hjälp tar hon sina ikoner. För Dagen berättar hon också om det som inte fick plats i tv-programmet.

Christina Lundström är utbildad vid konsthögskolan i Aten och är dessutom violinpedagog. I SVT-programmen Påskens berättelser får vi gästa hennes ateljé i Åkerby kapell, strax norr om Uppsala, där hon både bor och arbetar både med sitt måleri och sin musikskola. Hon har redan spelat in några program för SVT, men att spela in tv var hon inte helt bekväm med i början.

– Det var ju hemskt i början, att berätta något utan att veta hur den andre reagerar, utan bara titta på ett svart hål. Men jag tycker om att förklara saker på ett enkelt sätt, som när jag undervisar barn, utan en massa krusiduller.

Påskens berättelser sänds i tre delar, en på långfredagen, en på påskafton och en på påskdagen.

– På långfredagen berättar jag om händelserna då, om korsvägen helt enkelt, där det som är tungt för Jesus att bära är korset, men framför allt våra synder.

En sak som Christina ville ta upp om just långfredagen, som inte kommer med i den slutgiltiga versionen, är officeren som i Jesus dödsögonblick ser upp mot Jesus och säger att ”Den mannen måste vara Guds son”.

– Vad såg han egentligen? Jag tror att han såg Guds ansikte i Jesus.

– Påskafton är dagen emellan när liksom ett täcke läggs över allting, den dagen då chocken drabbar lärjungarna med full kraft då de förstår att Jesus är borta. Det händer ju även i dag när vi förlorar någon och tiden liksom står still. Där och då finns inget ljus, inget hopp. Han var ju borta.

Sedan har vi påskdagen då Jesus uppstår från de döda.

Till sin hjälp i programmet har Christina några av sina ikoner. Intresset för denna konstform kom efter att Christina var klar med sin musikutbildning till violinpedagog runt 1980. Först då började hon bejaka sitt intresse för att måla. Det var Christinas mamma som gick en kurs i ikonmåleri som gjorde henne intresserad av konstformen.

– Jag blev väldigt tagen av det här bysantinska konstmåleriet, det här med att man målar en helig bild.

Christina började själv måla ikoner och insåg att det var något för henne. Så då sökte hon och kom in på en skola för bysantinskt konstmåleri i Aten, som blott den andra utländska student de någonsin hade haft. Efter tre år i Aten kom hon hem till Sverige och bildade familj, och insåg att det var svårt att kombinera måleriet med familjelivet. Då flyttade hon sin musikskola till Åkerby kapell, där hennes ikoner sedan hängde på väggarna. Men så insåg hon att hon ändå kunde kombinera målandet och musiken och att de båda konstformerna till och med kompletterade varandra.

– Min stråkhand var liksom ett penseldrag, det var samma hand som jag använde när jag målade med penseln. Det här blev en uttrycksform för mig. Jag kunde se musiken och måleriet i samma rörelse.

Det har varit viktigt för Christina att se enhet och inte splittring i sin konst, så hon har haft mentorer från olika traditioner till sin hjälp. Som till exempel Anders Arborelius från Katolska kyrkan, och så klart även från den ortodoxa sidan, Och också biskop emeritus Martin Lönnebo, som i många år hjälpt henne att utveckla den ekumeniska biten i sin konst.

– Och det är viktigt för jag försöker använda till exempel färger som berör oss i vår nordiska kontext.

Tanken bakom ikonmåleriet är att tavlan betraktar dig och inte tvärtom.

—  Christina Lundström

Ikonmåleriet är omgärdat av regler och ramar men inom dessa riktlinjer finns det stor frihet, menar Christina.

– Den som målar en ikon har en vision att måla det som ögat inte ser. För tanken bakom ikonmåleriet är att tavlan betraktar dig och inte tvärtom. Och då får målaren fram det budskapet som du vill förmedla till betraktaren

Och även om ikonmåleriet är en gammal konstform så har den framtiden för sig, tror Christina.

– På grund av den ökande datoriseringen med allt sitt bildspråk så har ungdomar av i dag en helt annan förståelse för att jobba med och att förstå symbolik i måleriet.

---

Fakta: Påskens berättelser

I tre helgmålsringningar i SVT under påsken återberättar ikonograf Christina Lundström påskdagarnas berättelse genom några av sina ikoner. Programmen sänds på långfredagen, påskafton och påskdagen men finns också på SVT Play.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig