14 juni 2021

En tidning på kristen grundMusik

Färgstark gospelbukett

Anna Weister Andersson & One in Christ

“Give us compassion”

(AWA)

Betyg 5/5

Inte ett ont ord om crowdfunding! Ty när det kommersiella musiklandskapet ser ut som det gör är det vad som återstår för de flesta som vill få ut sin musik på platta. För Anna Weister Andersson möjliggjorde detta ett hjärteprojekt och så här med facit i hand torde ingen av alla de vänner och fans som betalade skivan i förväg vara besviken. För “Give us compassion” är något av det bästa jag hört i svensk gospelväg. Ett knippe sånger som tillsammans utgör en färgstark bukett där varje blomma lyser med sin egen unika skönhet och doft. Som en hommage har Anna på ett finurligt sätt fått med namnen i konvolutet på samtliga som bidragit och gjort produktionen möjlig.

Albumet omfattar tretton sånger, alla utom en skriven av Anna Weister Andersson, som för övrigt fick Utbultstipendiet 2010. Totalt hela 60 minuter musik och med en creddlista som avslöjar att en betydande del av den svenska gospeleliten varit inblandad i produktionen. Här finns solister och musiker som Malcolm Chambers, Frank Ådahl, Martina Möllås, Pelle Ankarberg, Samuel Ljungblahd och Daniel Stenbaek.

Minst två år har Anna Weister Andersson investerat i projektet och resultatet är enastående. En dynamisk platta som serverar genuin gospel samtidigt som den inte räds att låta alternativa musikaliska tilltal sippra in här och var, exempelvis jazz, soul och funk. Tempo och intensitet varierar, ett bevis på att producent Tobias Grenholm och låtskrivaren i fråga vet hur man tar tillvara på nyanserna.

Texterna fokuserar på Jesus och på hans uppoffrande insats för mänskligheten. Ett i sanning glatt budskap, vilket ju faktiskt är själva essensen av begreppet gospel.

Urban Thoms

Urban Thoms är mångårig skribent på Dagen och en av redaktörerna för Dagens kulturbevakning.

Fler artiklar från Musik

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar