Musik

Amadeus Sögaard bakom en av förra årets mest spelade jullåtar

När Stim sammanfattar årets mest populära julmusik 2022 finns flera frikyrkliga på listan

För femtonde året i rad har Stim - Svenska Tonsättares Internationella Musikbyrå, sammanställt en lista över förra årets mest spelade jullåtar. Topp-placeringarna innehåller inga överraskningar, men lite längre ner hittar vi en helt ny jullåt, skriven av Amadeus Sögaard och Samuel Lundell.

Ända sedan Stim började mäta de mest spelade jullåtarna 2007 har Triads “Tänd ett ljus” och “Mer jul” av Adolphson & Falk, placerat sig i topp. Men varje år dyker också några nyskrivna låtar upp på listan, och i år lyckas Carola knipa femteplatsen. Hennes “Komma hem till julen” är skriven av sonen Amadeus Sögaard. Samuel Lundell, som tidigare producerat lovsånger för David Media och som dessutom är upphovsman till flera hitlåtar i Japan, har producerat låten.

I en intervju i Dagen förra året berättade Carola Häggkvist om låten “Komma hem till julen”:

– Jag tycker att han [Amadeus] har ett fräscht melodispråk, och så är han duktig med text. Så jag frågade helt enkelt om han inte kunde göra en jullåt till mig.

Carola berättar hur de satt i vardagsrummet tillsammans: hon sjöng och Amadeus spelade in en melodislinga. Ett par veckor senare presenterade han den nya låten för sin mamma.

– Jag bara “Jaaaa!”, säger Carola i intervjun och hyllar sin son:

– Han är så himla duktig.

---

Fakta: Stims årliga lista: De mest spelade jullåtarna

  • Varje år sedan 2007 har Stim presenterat två topp 10-listor över de mest spelade jullåtarna, av svenska respektive utländska upphovspersoner. Statistiken bygger på radiospelningar under december månad.
  • På den svenska listan har “Tänd ett ljus” och “Mer jul” legat på topp sedan start. I år finns tre nyskrivna låtar med på listan: “Komma hem till julen” med Carola, “What’s Christmas anyway?” med Darin och “Välkommen jul” med John Lundvik.

---

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig