Spel

Dagens stora test av sällskapsspel 2020

Här recenserar vi spel där umgänget med medspelarna är det viktigaste, bland annat partyspel och frågesport.

Befriande terapispel klarar balansgången

Titel: Therapy

Betyg: 4,5

Antal spelare: 3-7

Ålder: Från 15 år

Förlag: Alga

Regelvideo på svenska

Ett spel som har möjlighet att bli en återkommande succé för de lite vuxnare umgänget. Mest eftersom frågorna och instruktionerna kan kräva sitt. Steg för steg tar du dig genom spelplanen och genom att utföra uppdrag, svara på frågor och titta på bläckbilder. Det gäller att snabbast bli av med neuroser och diagnoser, symboliserade av små pluppar.

Förvånansvärt roligt, trots att spelet anspelar på något som är en smärtsam verklighet för många. Balansen är hårfin, och spelmakarna klarar den. Det är långt ifrån så plumpt som det låter. Fyndigt, feel good och fängslande. Samtliga deltagare fann spelet roande. Särskilt så tonåringarna. Det får ändå anses vara ett riktigt gott betyg.

Frida Park


Snabbt, kul och intensivt spel som tål repetition

Titel: Nonsens

Betyg: 4,5

Antal spelare: 4-8

Ålder: Från 10 år

Förlag: Big potatis games/ALF

Innan du börjar spela Nonsens får alla en penna och ett antal tomma Nonsens-kort. Reglerna är väldigt enkla, man tar ett kort med ett ord eller mening på och ritar detta på ett tomt kort. Kortet skickas sedan vidare till nästa spelare, som ska gissa vad bilden föreställer för att sedan skriva ner detta på ett tomt kort, nästa spelare ska sedan rita vad spelaren före skrivit på kortet, och så vidare. När korten kommer tillbaka till första spelaren så radar man upp alla kort och väljer ut det kort man tycker bäst om, spelare som ligger bakom det kortet får ett poäng. Vi valde oftast ut den som var längst ifrån ursprunget eftersom det var roligast. Vinner gör den som får två poäng mer än antal spelare.

Detta partyspel kan man lätt spela flera gånger efter varandra, det är ett riktigt roligt spel som bjöd på många skratt. Reglerna var enkla att förstå och det fanns inga tveksamheter vad man skulle göra. Alla delar i spelet var välgjorda, förutom pennorna som drog ner betyget lite. Udden började spretar väldigt fort vilket gjorde att det var svårt att rita så detaljerade bilder. Men över lag så hade vi väldigt roligt. Vi var fyra som spelade, men jag tror att det blir ännu roligare om man är fler.

Linda Brundin


Tänk lagom lika för att vinna

Titel: Tänk lika

Betyg: 4,5

Antal spelare: 3-8

Ålder: Från 8 år

Förlag: WOW!

I det här spelet gäller det att tänka lika, men helst inte för lika. Och absolut inte olika för då blir du utan poäng. Spelet har 500 ordkort med början eller slutet på ett ord. Varje spelare får en ritplatta och penna. När ett ordkort läggs upp gäller det att komplettera ordet antingen före eller efter, till exempel jul ___. Här gäller det att försöka lista ut vad dina motspelare tänker på för ord. Är det julkort, julgran eller kanske julstrumpa? Har du och en motspelare samma ord blir det tre poäng, har du och flera motspelare samma ord blir det ett poäng, har ingen samma ord blir du utan poäng.

Fantastiskt roligt spel för hela familjen. Det är snabbspelat och kräver inga förberedelser, med enkla regler. Perfekt att slänga fram mellan julbordet och Kalle Anka och kommer garanterat locka fram skratt.

Tina Ahlqvist


Lätt för både barn och vuxna att bli bezzerwizzer

Titel: Bezzerwizzer Familj

Betyg: 4

Antal spelare: Från 2 spelare

Ålder: Från 10 år

Förlag: Bezzerwizzer/Asmodee Nordics

Den nya utgåvan av Bezzerwizzer Familj som kom ut i år har 16 kategorier och 1 600 frågor. Spelet är lätt att lära sig och reglerna är enkla att ta till sig, och barn och vuxna kan spela mot varandra – på lika villkor. Den som snabbast rundar spelplanen vinner omgången.

Vi spelade barn mot vuxna – barnen i vår familj är 11 och 14 och det blev en jämn match! Grundfrågan är den samma till barn och vuxna – men barnen får en ledtråd i form av extra information på frågekortet eller genom att titta på en bild på spelplanen. Det finns ett inslag av strategi, eftersom spelaren drar fyra olika kategorier åt gången och rangordnar dessa på spelplanen framför sig. De olika kategorierna ger 1, 2, 3 eller 4 steg på spelplanen. Om du då är väldigt bra på djur, böcker eller mat & – lägger du den kategorin på 4 och svarar du rätt på frågan får du ta fyra steg framåt. Inga tärningar behövs – man turas om, vilket faktiskt leder till ett högt tempo i spelet. Dessutom finns så kallade “zwap” – vilket gör att du kan sätta käppar i hjulet för motståndarna och byta kategorier. Du kan också spela ut en “bezzerwizzer” för att ta extra steg på spelplanen.

Ett roligt familjespel med kluriga frågor, tempo och överraskande inslag under spelets gång!

Helen Nordhall


Vem blir gängets sanningsexpert?

Titel: Sant eller falskt

Betyg: 4

Antal spelare: 2-6 spelare

Ålder: Från 12 år

Förlag: Tactic

Fake, osant, skitsnack, struntprat ... eller är det sant trots allt? I spelet Sant eller falskt gäller det att svara rätt på vilka ord som stämmer eller inte stämmer utifrån en viss kategori. Efter ett förutbestämt antal omgångar räknas allas rätta svar ihop och den med flest rätt vinner och kan se sig själv som spelgänget sanningsexpert.

Ett spelvant gäng tog sig an uppgiften och det gick snabbt att komma igång. Vid en första anblick tyckte vi att det såg ut som ett klassiskt frågespel, men efter ett par omgångar märkte vi att både kategorier och svar satte lite spratt i allas huvuden, vilket var en rolig överraskning. Det känns som ett bra spel att ta fram i början av en umgängeskväll, för det får igång en rolig diskussion och det tar inte så lång tid.

Joel Höglund


Roligare ju fler man är runt totempålen

Titel: Jungle Speed

Betyg: 4

Antal spelare: 2-10 spelare

Ålder: Från 7 år

Förlag: Asmodee Nordics

Spelet består av en totempåle av trä och 70 kort med olika symboler och några specialkort. Korten fördelas på spelarna som i tur och ordning vänder på dem. Om två spelare får samma symbol på sitt kort utbryter en duell dem emellan där det gäller att vara först med att grabba tag i träpålen. Är man bara två kan specialregler användas där höger och vänster hand spelar var för sig.

Det här spelet blev snabbt en ny favorit. Kombinationen av att samtidigt vara uppmärksam på detaljer så att man inte förväxlar symbolerna och reaktionssnabb så att man når totempålen först lockade till glada skratt. Reglerna är hyfsat lättförståeliga och inte särskilt komplicerade men går att vid behov förenkla ytterligare. Fungerar med två spelare men blir säkert roligare ju fler man är.

Elisabeth Sandlund

Brädspelsbilder.

Hitta närmaste siffran och vinn spelet

Titel: 0-100: Mini

Betyg: 4

Antal spelare: 2-6 spelare

Ålder: Från 14 år

Förlag: PlayMig

Detta är minivarianten av det redan kompakta frågespelet 0-100, där spelarna får tänka brett och fritt utifrån sina egna kunskaper. Svaret är alltid en siffra mellan 0 och 100 och siffran kan representera allt ifrån år, centimeter, timmar, kronor och så vidare. Här kastas du mellan frågor om hur många stjärnor det är på den amerikanska flaggan till hur många sekunder det tar för världens snabbaste att springa en viss sträcka. Spelet är smidigt att ha med och plocka upp, det kräver inga förberedelser, utom att alla spelare ska få ett eget protokoll. Den som vinner är den som i slutänden har minst sammanlagd differens mellan sina svar och de rätta siffersvaren.

Låter det lite torrt? Det är det inte! Vår familj, med tre barn mellan 11 och 17 år gick bananas och hade jätteroligt. Det lockade fram massor av skratt och aha-upptäckter. En extra bonus är att man kan välja hur länge man vill spela. Kör en snabbutmaning med bara frågorna på ett kort, eller fortsätt hela kvällen! Det här är absolut vår nya efter-middagen-favorit!

Malin Aronsson


Perfekt för den som gillar att leka Maffia

Titel: Spyfall

Betyg: 4

Antal spelare: 3-12

Ålder: Från 13 år

Förlag: Brädspel.se

Har du precis som jag vuxit upp med Bondfilmerna och leken Maffia? I så fall kommer du gilla Spyfall. Ett spionspel som kräver mycket koncentration, uppmärksamhet och framför allt list. Varje spelrunda går ut på att man med frågor ska försöka identifiera vem som är spion. Samtidigt är det spionens uppgift att (utan att bli avslöjad) lista ut vilken bestämd plats gruppen befinner sig på.

Spyfall är ett roligt spel som du kan spela många gånger utan att tröttna, men karaktären på frågorna blir väldigt beroende på vilka du spelar med. Det tar också ett tag innan man hittar det riktiga flytet. Utöver det är Spyfall ett spel jag verkligen varmt rekommenderar.

Ett tips är att förbereda så mycket som möjligt innan. Annars kommer dina gäster få otåligt vänta medan du sorterar spelets 240 kort.

Det här är andra utgåvan av Spyfall på svenska. Dagen recenserade även den första utgåvan när den kom ut 2015.

Richard Rönnklint


Snabba charader på en halv minut

Titel: Charader på 30 sekunder

Betyg: 3,5

Antal spelare: Från 4 spelare (från 2 spelare enligt lådan)

Ålder: Från 8 år

Förlag: Nicotext

Ett enkelt charadspel där du tar ett av alla 500 kort och försöker gestikulera det som står på kortet för de andra i ditt lag. Du har 30 sekunder att gestikulera så många kort du kan, sedan är det andra lagets tur. Det lag som först får 30 kort vinner.

Ett lätt spel som kan varieras och spelas av många olika åldrar. Mindre barn kan få använda ljud och läten och att någon läser upp texten för dem. Själva lådan kunde vara mindre och korten ordnade så att de inte kan hoppa runt när man skakar på den.

Ett roligt spel för hela familjen, vännerna eller kollegorna.

Lina Eriksson


Tempofyllt och kul – men miss i svenska reglerna

Titel: Taco Cat Goat Cheese Pizza

Betyg: 3,5

Antal spelare: 2-8 spelare

Ålder: Från 8 år

Förlag: Lautapelit/Brädspel.se

Regelvideo på svenska

Taco Cat Goat Cheese Pizza är ganska precis så knasigt som dess titel antyder. Faktum är att om du memorerat titeln har du lärt dig ungefär en tredjedel av spelets regler. Spelet består av en kortlek där majoriteten av korten består av bilder på de fem sakerna i spelets namn: taco, katt, get, ost eller pizza. Korten delas ut så att alla spelare har lika många. Första spelaren vänder upp översta kortet i sin lek till en gemensam hög i mitten på bordet och säger “taco”. Nästa spelare gör samma sak och säger “cat”, tredje spelaren säger “goat” och så vidare. Men det gäller att vara fokuserad – så fort kortet som spelas ut matchar det som sägs, till exempel om du spelar ett “pizza”-kort samtidigt som du säger “pizza”, så ska du så fort som möjligt lägga handen på högen i mitten. Den som är sist måste plocka upp hela högen. Du måste också plocka upp högen om du tappar bort dig i ordningen och antingen säger fel sak, eller tvekar. Målet är att först bli av med alla sina kort.

Det stressiga tempot ihop med det fåniga i att sitta och säga “Taco Cat Goat Cheese Pizza” igen och igen leder till många skratt. Det går att spela på två spelare, men är klart roligare på fler. Jag rekommenderar också att skippa regeln som säger att det inte räcker att få slut på kort, utan att du också måste vara snabbast att slå på högen i mitten för att vinna – det gör bara att spelet drar ut på tiden. Den svenska översättningen av reglerna är också tyvärr ganska dålig, och på ett ställe till och med felaktig. Som tur är finns även de engelska originalreglerna med i lådan – eller lär dig genom att titta på regelvideon från Youtubekanalen Lär dig spela.

Jakob Ihfongård


Först till 15 rätt vinner

Titel: Spela mera: Naturen

Betyg: 3,5

Antal spelare: Från 2 spelare

Ålder: Från 6 år

Förlag: Nicotext

Spela mera: Naturen är ett intressant frågespel som är utformat så att både vuxna och barn kan spela ihop. Frågorna är roliga och intressanta. Korten är i ett lite större format, cirka 9 gånger 9 cm. Det är fyra frågor på varje kort, varav de två översta är lite enklare och riktar sig till de yngre spelarna, och de två nedersta är lite svårare och för resten av familjen.

Vi upplevde texten på korten som väldigt liten och svårläst, det är det enda minuset. För övrigt är spelet väldigt välgjort, stilrent och lärorikt. Målet är att svara rätt på 15 frågor först. Med yngre deltagare kan man anpassa så att det räcker med färre antal rätt för att vinna. Detta är ett spel som vi gärna återvänder till, gamla som unga.

Ellen Röjerås


Akta så du inte ramlar av tåget

Titel: Colt Super Express

Betyg: 3,5

Antal spelare: 3-7

Ålder: Från 8 år

Förlag: Asmodee Nordics

I Colt Super Express iklär du dig rollen som bandit på ett tåg. Målet med spelet är att bli ensam herre på täppan. Men se upp, allt eftersom så försvinner den sista vagnen.

Varje spelrunda börjar med att spelarna väljer ut tre av sina handlingskort och lägger dem i den ordning som de ska utföras. Sedan visar spelarna ett kort i taget från sin utvalda hög. Skjuts du av tåget eller åker iväg med sista vagnen så är du ute ut spelet

Colt Super Express är ett spel där du verkligen måste tänka för att överlista din motståndare. Det leder också till mycket skratt när saker inte går som man planerat. Varje omgång går väldigt snabbt om man är få, så det är bäst att vara minst 5–7 spelare. Tyvärr är regelboken otydlig, vilket leder till att man antingen får söka på nätet eller komma på husregler.

Richard Rönnklint


Regelbrott okej för att lära sig prata känslor

Titel: Cup of Therapy

Betyg: 3

Antal spelare: 2-6

Ålder: Från 14 år

Förlag: Peliko

Om ni är partysugna är detta definitivt inte rätt spel. Känner ni däremot att ni vill lära känna varandra bättre kan det absolut vara värt att spendera 30 minuter på Cup of Therapy.

Enligt beskrivningen är syftet med spelet att lära sig att prata om känslor. Spelplanen är uppdelad i åtta känsloriken och tanken är att spelarna, med hjälp av illustrerade spelkort, ska berätta en personlig upplevelse som överensstämmer med ett känslorike. Men – och det präglar stämningen – fem av de åtta känslorikena är negativa.

Under spelets gång inser vi vid några tillfällen att spelreglerna är oklara. Det viktigaste är samtidigt inte att vinna och vi enas om att strunta i detaljerna och i stället fokusera på att slå tärningen och beskriva känslor. Ibland är det svårt att komma på något, men det är tillåtet att säga “pass” och efter hand blir det enklare att prata.

Johannes Ottestig


Dueller i föredömligt kompakt kostym

Titel: Duellen

Betyg: 3

Antal spelare: Från 2 spelare

Ålder: Från 7 år

Förlag: Nicotext

Duellen består av en kortlek med gröna kort i en föredömligt liten ask. På varje kort finns instruktionerna för en duell mellan den spelare vars tur det är och valfri motspelare. Uppdragen är alla unika, men många liknar varandra – det kan till exempel handla om att säga namnet på flest sagofigurer (eller saker i ett kylskåp, eller svenska skådespelare och så vidare), eller olika fysiska utmaningar som att stå på tå eller på ett ben längst, eller göra flest armhävningar. Vissa uppdrag är roligare än andra, “luftgitarrsolo” och “gör ett konstigt ljud i 15 sekunder” var två som lockade till en del skratt när vi spelade.

Det står visserligen på lådan att spelet är från två spelare, men för att få störst glädje av Duellen bör ni vara minst fyra och helst ännu fler. Dels för att en hel del av uppdragen kräver att övriga spelare är involverade på något sätt, till exempel genom att avgöra vem som “vann” tidigare nämnda luftgitarrduell. Och dels för att du annars inte har möjlighet att välja vem du utmanar när det är din tur, vilket är spelets egentligen enda taktiska moment.

Jakob Ihfongård


Gissa hejvilt om djur

Titel: Världens djur

Betyg: 2

Antal spelare: 2-6

Ålder: Från 8 år

Förlag: Tactic

Vässa klorna och trimma manen. Här gäller det att ha kunskap om djur. Steg ett är att definiera vilket djur som finns på bilden, steg två är sedan att svara rätt på en fråga. Ytterligare ett moment är att placera djuren i rätt världsdel.

Så känner du igen en dvärgflodhäst och vet att dess hud utsöndrar ett fettlager när den inte är i vatten är det här spelet för dig. Men om du är en glad amatör känns det mest som att du sitter och gissar hejvilt om saker du inte har koll på. Så det gäller verkligen att vara nyfiken på djur för att du ska uppskatta frågorna i detta spel. Det något låga betyget hänger samman med att för oss var frågorna nästintill omöjliga att svara på. I ett frågespel vill man i alla fall någon gång kunna slå sig för bröstet och briljera inför de andra.

Jacob Zetterman

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig