Spel

Hitta en ny favorit i Dagens stora brädspelstest

Tips och recensioner på över 60 spel att kolla in inför julhandeln

Vi har en brädspelgrupp på Dagen, som träffas på luncherna och spelar spel. Vanligtvis är det nya spel varje gång, men nu i höst har en ny tradition infunnit sig. Vi spelar My City.

My City är något som kallas ett “legacy”-spel (ingen svensk term har etablerat sig än). Det innebär att beroende på hur det går i en spelomgång så kommer de grundläggande förutsättningarna för alla följande partier att förändras – du ritar, skriver och klistrar klistermärken på spelbrädet, river sönder spelkort och öppnar upp kuvert med nya regler. Vi har i skrivande stund hunnit igenom 13 omgångar av totalt 24.

Att dedikera så mycket tid till ett specifikt spel, med en specifik grupp människor, gör upplevelsen till något utöver det vanliga. Även om varje omgång av My City är rolig och intressant i sig själv, så förhöjs allt av att vara en del av något större.

Vårt speltest här på Dagen.se fortsätter att växa. Du kan hitta över 60 nya recensioner via länkarna i den här texten eller på Dagen.se/spel, uppdelat i barnspel, familjespel, sällskapsspel och strategispel. Här nedanför följer också ett antal kortare tips om spel som vi recenserat tidigare och som vi fortfarande rekommenderar.

Hoppas du kan hitta ett nytt favoritspel, kanske något som du också kan återkomma till igen och igen.

Mycket nöje!

Alla spel i Dagens stora test:

Tips på fler bra spel

  1. Chronicles of Crime | Guldtärningen för årets vuxenspel gick till Chronicles of Crime, där du tar rollen som detektiv på Scotland Yard och ska lösa hemska brott. Smart blandning av brädspel och app gav spelet en 4:a i Dagens recension, som publicerades den 1 januari.
  2. Bibellinjen | Ett spel för dig som vill bli bättre på bibelkunskap – eller mer specifikt på Bibelns böcker. Passar bra på konfirmationsundervisningen eller i ungdomsgruppen. Designat av svenske Simon Lindén, som intervjuades i Dagen under året.
  3. MicroMacro: Crime city | Ta rollen som en detektiv som tillsammans med dina medspelare ska lösa brott genom att detaljstudera en enorm, svartvit karta över en stad. Kartan är full av små och mycket detaljerade illustrationer, och det medföljande förstoringsglaset kommer väl till pass. Recenserades i Dagen den 22 mars.
  4. Second Chance | Fyll så mycket som möjligt av en 9x9 rutor stor yta med olikformade bitar (tänk Tetris, men med mer variation). Väldigt mycket djup och variation i ett spel som bara tar 10 minuter att spela – oftast följs en omgång av ytterligare, och så en till, och en till ... Recenserades i Dagen den 12 oktober.
  5. Funkisfamiljen | Ett spel som på ett rappt och nyfiket sätt öppnar för samtal om tillgänglighet och funktionshinder. Bygger på böckerna med samma namn. Recenserades i Dagen den 3 februari.
  6. Mio: Brädspelet | Nytt svenskt spel utifrån Astrid Lindgrens klassiker, med samma fantastiska illustrationer som nyutgåvan av boken. Samarbeta för att hjälpa Mio att ta sig igenom Landet i fjärran och besegra riddar Kato. Recenserades i Dagen den 21 november.


Fler artiklar för dig