Spel

Brygg alkemiska drycker utan att explodera i ”Kvacksalvare”

Dagen recenserar brädspelet “Kvacksalvare”, även känt som “The Quacks of Quedlinburg”

Brädspelet Kvacksalvare, omslag
  • Titel: Kvacksalvare
  • Betyg: 3,5 av 5
  • Ålder: från 10 år
  • Antal spelare: 2-4 spelare
  • Speltid: 45 minuter
  • Förlag: Lautapelit/Brädspel.se
  • Regelvideo på svenska

I brädspelet Kvacksalvare är du just en kvacksalvare, som samlats med dina gelikar för att tjäna pengar och bli berömd under en nio dagar lång basar i tyska staden Quedlinburg. Varje dag fyller du din gryta med diverse ingredienser som flyttar dig framåt längs det cirklande spår som leder till både poäng och pengar. Men drar du för många bolmörter från din påse kommer grytan att svämma över och då är du illa ute – du får bara välja antingen pengar eller poäng den här omgången, medan dina mer försiktiga motspelare får båda.

För pengarna köper du fler och bättre ingredienser att lägga i påsen till nästa dag, medan poängen är det som gör att du vinner i slutet av spelet.

Kvacksalvare är ett förhållandevis snabbt spel, i och med att alla spelar samtidigt. Dess främsta dragningskraft är spänningen att dra ytterligare ingredienser när du redan ligger på gränsen: Om du klarar dig blir du glad, om din gryta exploderar så blir alla dina motspelare glada. Mycket tur men också en hel del skicklighet leder fram till seger, och det kan vända snabbt från att ligga sist till att ligga först.

Observera att lådan till den svenska utgåvan har ett feltryck som påstår att det går att spela en till fem spelare, när det egentliga spelarantalet är två till fyra.

Fler artiklar för dig