Spel

Spelrecension: Adrenalinfyllt kaos i ”Gimme That!”

Dagen recenserar partyspelet “Gimme That!”.

Lådan till brädspelet Gimme That!
  • Titel: Gimme That!
  • Betyg: 3 av 5
  • Ålder: från 8 år
  • Antal spelare: 3–8 spelare
  • Speltid: 10 minuter
  • Förlag: Blue Orange Games/Asmodee Nordics
  • Regelvideo på svenska

Gimme That! är ett snabbt och kaotiskt spel, där skratten är nära till hands och adrenalinet flödar. Alla spelare får varsitt papper med 50 potatisar, och den som först skrivit en siffra i alla 50 vinner. Kruxet är att det bara finns en penna. Medan spelaren med pennan skriver och högt räknar uppåt slår övriga spelare tärningen så snabbt som möjligt och gör det som den visar: Tre sidor är mest till för att störa personen med pennan: high five, fist bump och “potatismos”, där alla ska knacka med knogarna på bordet så nära penninnehavaren som möjligt. De återstående tärningssidorna har större inverkan på spelet: Slår du “left” ska alla papper flyttas ett steg åt vänster, varefter personen med pennan får fortsätta skriva på det papper som nu ligger framför henne. Och slår du penna-symbolen får du ta pennan och själv börja räkna och skriva på ditt eget papper.

Gimme That! är mer en upplevelse än ett spel – du kan göra väldigt lite för att påverka vem som vinner. Lagom till du hunnit till 49 kan någon norpa pennan och ditt ark flytta till vänster, varefter din motspelare enkelt tar hem segern trots väldigt liten insats. Men som en lek fungerar Gimme That! bra, för att bryta isen i början av spelkvällen eller på tonårssamlingen i kyrkan, som en återställare mellan två mer komplicerade spel eller som avslutning på kvällen när hjärnan är död.

Men särskilt många gånger kommer du troligtvis inte spela Gimme That! innan det börjar bli tjatigt, och som rent adrenalinfyllt kaos når det inte upp till Happy Salmon, som fortfarande är kung i den här genren – och dessutom har ett namn som faktiskt är lätt att komma ihåg.

Fler artiklar för dig