Gästkrönikor

Min ryska vän kan inte tala om kriget med sin familj

Otaliga relationer har förstörts. Inte bara mellan ryssar och ukrainare utan även i grannländerna, skriver Ella Bohlin.

Hela min väninnas familj finns i Ryssland. Mamma, pappa, lillasystern och syskonbarnen, far- och morföräldrarna. De matas med information från de numera helt kontrollerade ryska medierna. Facebook, Instagram och Twitter är sedan en dryg månad bannlysta i landet. Som skäl har den ryska domstolen angett att de främjar “extremistiska aktiviteter” som motverkar ryska intressen. Kravet på ett förbud ska ha ställts direkt från den ryska säkerhetstjänsten FSB.

I officiell rysk version finns inget krig eller beskjutning av civila i Ukraina. Inga bombade förlossningsavdelningar, inga attacker mot kulturinstitutioner eller bakbundna offer på gatorna.

Sanningen är krigets första offer lyder ett känt citat som den amerikanske senatorn och republikanen Hiram Johnson ska ha yttrat 1917 under första världskriget.

Jag och min ryska väninna har känt varandra i många år men jag har aldrig sett henne så nedstämd. Hennes ögon speglar en skugga, en sorg. Jag och min familj kan inte tala om kriget, säger hon. Hon är akademiker med dubbla examen. Det var många år sedan hon flyttade från Ryssland. Talar flera språk flytande. Hon har tillgång till all världens samlade nyhetsrapportering BBC, CNN och alla de andra mediehusen.

Jag och min familj kan inte tala om kriget, säger min ryska väninna.

—  Ella Bohlin

Några dagar senare hämtar jag min dotter på fritids. På väg hemåt med hennes glada skratt i öronen och jackan som åkt av i vårsolen i släptåg passerar vi två män utanför en port. De konverserar på engelska och jag kan inte undgå att höra. En lite äldre man med silver i det tjocka håret och en yngre man med ett litet barn på höften. Är de vänner, bekanta, grannar? Klart är att de hamnat på två sidor i ett annat land långt borta från sina hemländer och mellan dem har en djup vass kil slagits in.

Zelenskyj har utvecklat biologiska vapen tillsammans med USA och Tyskland, säger den yngre. Men snälla sluta nu, säger den äldre. Det finns inga som helst belägg för ditt påstående! Samtidigt som tonen i samtalet skärps försöker de lägga band på känslorna för att inte dra allt för mycket uppmärksamhet till sig. Inte ställa till en scen.

Liksom kriget kommer ha ett långt efterspel kommer de brustna relationerna mellan vänner, familjemedlemmar och släktingar också ha det. Otaliga relationer har förstörts. Inte bara mellan ryssar och ukrainare utan även i grannländerna. Ryska talas i de flesta kringliggande länder om än i minoritet. Den situation min väninna och hennes familj befinner sig i är inte på något sätt unik.

Vänner som slutar tala med varandra. Kärleksrelationer som får ett abrupt slut. Föräldrar som vänder sig ifrån sina barn och brutna släktband. Det finns inga tecken på att kriget kommer upphöra inom kort. Samtidigt som liv utplånas förstörs dessa relationer med djupa konsekvenser långt, långt framöver.

Fler artiklar för dig