Gästkrönikor

Dags att kristna kräver politikerna på en varudeklaration

Vem vågar rösta på någon vars grundläggande värderingar man inte känner till? skriver Markus Uvell.

Varje onsdag morgon sedan 1993 äger ett mycket speciellt möte rum hos Americans for Tax Reform i Washington DC, USA:s motsvarighet till Skattebetalarnas Förening. Där träffas den amerikanska högern i bred mening – intresseorganisationer, aktivister, politiskt förtroendevalda, lobbyister och så vidare – för att diskutera gemensamma angelägenheter.

När jag för ett antal år sedan fick förmånen att delta noterade jag att mötets värd, den legendariske skattesänkningsaktivisten Grover Norquist, ställde samma kontrollfråga till alla som talade vid mötet: “Guns and babies?”. Som en varudeklaration av de medverkande i två av den amerikanska högerns viktigaste frågor: vapenlagstiftning och aborter.

Just varudeklaration är en viktig del av Norquists verksamhet. Hans organisation driver även Taxpayer Protection Pledge, där senatorer och kongressledamöter erbjuds att förbinda sig att rösta nej till alla förslag om höjda skatter. De som skriver under får värdefull uppmärksamhet, men måste också hålla sitt löfte. Annars kommer de att motarbetas.

Om sex månader är det val i Sverige och jag tror det är dags för den svenska kristenheten att göra något liknande. En varudeklaration av var svenska politiker står i frågor av betydelse för kristna väljare. Många av dessa frågor får allt för liten uppmärksamhet inför valen och mycket talar för att årets val blir ännu smalare i sitt fokus.

Vilka frågor som skulle kunna vara aktuella kan man diskutera, men det råder ingen brist på förslag. Religionsfrihet, konfessionella friskolor, aborter, aktiv dödshjälp, äktenskapet, svenska kyrkans framtid, manlig omskärelse, stöd till trossamfund, förföljda kristna, böneutrop, slöjor i skolan, samvetsfrihet och religionsundervisning för att bara nämna några.

Ju mer orolig omvärlden är, desto viktigare att veta var våra valda företrädare står i grundläggande frågor om människovärde, moral och mänskliga rättigheter.

—  Markus Uvell

Allt detta är inte viktigt för alla kristna väljare, och alla kristna väljare väljer inte parti utifrån denna typ av frågor. Men de är viktiga pusselbitar i bedömningen av enskilda politiker. Kandidater inför valet borde intervjuas om denna typ av frågor och svaren sammanställas på ett översiktligt sätt. Som en handledning för kristna väljare, kanske i form av en valkompass eller ranking.

En varudeklaration, helt enkelt.

Men spelar den här typen av frågor verkligen någon roll i dag, frågar sig kanske somliga. Nu när kriget rasar i ett land nära oss? Jag tror det är tvärtom. Ju mer orolig omvärlden är, desto viktigare att veta var våra valda företrädare står i grundläggande frågor om människovärde, moral och mänskliga rättigheter.

Vem vågar rösta på någon vars grundläggande värderingar man inte känner till? Särskilt i dessa tider?

Fler artiklar för dig