Ledarkrönika

Även de moderna romantiska filmerna har fel

Bygger på en lögn som riskerar att göra oss ensammast i världen

Romantiska komedier är inte är vad de fordom varit. Det är i och för sig inte nödvändigtvis något negativt. Den bild av relationer och kärlek som i decennier frammålats i skimrande pastellfärger har väldigt lite med verkligheten att göra. Men finalen i de nutida kärleksfilmerna är inte längre “så levde de lyckliga i alla sina dagar”. Nej, i den senaste filmen jag såg valde den kvinnliga huvudrollsinnehavaren modernt nog ingen av de bägge presumtiva drömprinsarna: “Det var inte kärleken jag behövde utan att hitta mig själv”, som hon uttryckte det. Det är ändå typiskt samtiden. Men har hon rätt?

På ett sätt är det bara att instämma. Den som inte älskar sig själv kan inte heller älska sin medmänniska. Det är ingen slump att Jesus själv säger att det första och andra budet sammanfattar lagen och profeterna: “Du ska älska Herren, din Gud, av hela ditt hjärta, av hela din själ och av hela ditt förstånd … och din medmänniska som dig själv”.

Att försöka “leva lycklig i alla sina dagar” är väsentligen svårare om man inte älskar sig själv – då spelar det föga roll om man funnit sin drömpartner. Det här vet mången livscoach, terapeut och psykolog som mött många som sörjer över hur bristen på självkärleken påverkar relationer och liv.

Den som inte älskar sig själv kan inte heller älska sin medmänniska.

—  Frida Park

Självklart ska man söka hjälp om man mår dåligt i själen. Men se upp med råd om att kunna finna lyckan genom att enbart satsa på sig själv, sin egentid eller sitt självförverkligande. Samtiden predikar visserligen att människan är centrum. Ja, att människan är Gud. Hon behöver ingen annan och mår dåligt av att överlåta sig till någon annan. Beroende av någon (Gud eller människa) ses som bindande bojor, oavsett om vi talar kärleks- eller vänskapsrelationer. Men det är en lögn som riskerar att göra oss ensammast i världen.

Vårt gudlösa samhälle har alltför ofta tappat bort att människans okränkbara och oerhörda värde kommer av att hon är skapad unik och älskad av Gud. Hjältinnan i den moderna romantiska komedin hade alltså rätt i fråga om att lyckan inte beror på huruvida man “hittat den rätte”. Men det är först när livets kompassnål kalibreras efter tillvarons centrum – Gud själv – som vi kan “hitta oss själva”.

Det innebär inte kristna är immuna mot psykisk ohälsa eller osunda kroppsideal. Men kristen tro erbjuder en befriande människosyn eftersom den på samma gång erkänner människans ofullkomlighet, okränkbara värde och behov av kärlek: från Gud, från medmänniskan och henne själv.

Det är ett tema man sällan ser i en lättsam romantisk komedi på valfri streamingtjänst en fredagskväll i augusti. Men det håller att bygga ett helt liv på.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig