Ledarkrönikor

Räck upp handen den som förstår elmarknaden

Konsekvenserna av krisen blir däremot plågsamt tydliga för alla

Min far skulle ha fyllt 98 år i oktober men har varit död i närmare två decennier. Denna höst saknar jag honom alldeles speciellt. Han ägnade nämligen hela sitt yrkesliv åt det som Vattenfall i en reklamkampanj i slutet av 1990-talet kallade Två hål i väggen. (Minns ni Povel Ramels specialskrivna låttext?) Elmarknaden alltså. Som konsult till ett antal kommuner runt om i landet var han med och förberedde den avreglering som blev verklighet ungefär när han pensionerade sig.

Kanske hade pappa kunnat förklara för mig hur den situation vi alla nu befinner oss i har uppstått och hur det fungerar med elprisområden, ömsesidigt beroende av EU, prissättning, flaskhalsintäkter, kapacitetsbrist, risker för elransonering och till och med hotande nedsläckning? Och varför har genen som gör att just denna sfär blir begriplig inte fått gå i arv till mig?

I stället känner jag mig närmast som den brittiske statsmannen Lord Palmerston som på 1860-talet slog fast beträffande en av den tidens mest komplicerade storpolitiska frågor, den som gällde Schleswig-Holstein, att det bara fanns tre personer som förstod den fullt ut: Drottning Victorias make prins Albert, en tysk professor och Palmerston själv. Prins Albert var död. Den tyske professorn hade blivit så galen att han var intagen för psykiatrisk vård. Och för egen del hade lorden glömt vad han en gång vetat.

Om anekdoten, som förefaller relativt välbelagd även om det finns varianter som säger att den tredje i gänget var en dansk professor eller en tysk diplomat, kan locka fram ett leende fyller denna text sin funktion. För situationen är långtifrån lustfylld, tvärtom dyster. Och oavsett hur mycket hur lite vi förstår av bakgrunden och av hur energimarknaden fungerar kommer vi att påverkas på många olika plan under den vinter som stundar.

Under valrörelsen har alla politiska partier framfört förslag hur effekterna ska dämpas så att villaägare har råd att bo kvar och företag inte behöver permittera. Förhoppningsvis kommer det också ett stöd till civilsamhället, så att inte församlingarnas ekonomi knäcks.

Hjälp bör alltså vara på väg så fort det politiska läget klarnat. Men det är otänkbart att ett statligt stöd helt kan omintetgöra de negativa konsekvenserna så att livet kan rulla på som vanligt med fullt ös ur de två hålen i väggen på hemmaplan och i det offentliga rummet. Det finns inget annat val än att bita ihop och dra sitt strå till energibesparingsstacken. Inte om Västeuropa vill fortsätta att hålla stånd mot den ryske despoten och krigsherren Putin och hans utpressningstaktik. Tänk på det när du tar på dig yllesockorna och fleecetröjan!


Fler artiklar för dig