Ledarkrönika

Det är inte fler hjältar som behövs

Vad den här världen behöver mer än någonsin är vanliga människor som vill leva ut sin tro i sin vardag, skriver Frida Park.

Det räcker med att surfa in på en dagstidnings hemsida. Eller varför inte sätta på en nyhetssändning i public service? Det är uppenbart att vi lever i en tid där hopplöshet dominerar framför framtidstron. Samtidigt finns det en tilltagande efterfrågan på sådant som kan sprida ljus i mörkret.

En del väljer att fly verklighetens allvar för en stund. Kanske med hjälp av en tv-serie, kattklipp eller endorfinjakt på gymmet. En del kan inte släppa blicken från krig, explosioner, svält, terror, skjutningar, självmord och förtryck och riskerar att gå sönder – eller förhärdas. Andra skådar förvisso sanningen i vitögat men tappar inte modet. Ger inte upp. De bestämmer sig för att använda vad de har för händerna för att göra något åt sakernas tillstånd. Som de som är nominerade till Årets opinionsbildare år 2023.

Det finns något befriande i att inse att kristen opinionsbildning kan se olika ut.

—  Frida Park

Alla vet att det är svårt att få till förändring om man inte först konstaterar hur det ligger till. Först med en korrekt bild av verkligheten kan man staka ut riktningen och, uppförsbacke eller ej, ta första steget vidare. Ibland lurar vi oss själva och tror att det krävs en hjälteinsats, en utomjordiskt god människa som vi gärna placerar på en piedestal (med alla risker det innebär). Men faktum är att vad den här världen behöver mer än någonsin är vanliga människor som vill leva ut sin tro i sin vardag. I sitt arbete. Med sina gåvor. Med sin erfarenhet. Med sin tid. Då kan mirakler ske.

Susanna Birgersson, Emil Mattsson och Maria Viklund är alla tre exempel på personer som låter sin kristna tro ta plats i ord och handling. De är också tre personer som på olika sätt, med olika medel och i olika forum, bidragit till att göra avtryck och sätta den kristna tron på kartan under året som har gått.

Det finns något befriande och avgörande i att inse att kristen opinionsbildning, eller för att använda ett annat uttryck: kristet samhällsengagemang och påverkan, kan se olika ut. Oavsett om pennan, tekniken, kameran, gitarren, kunskapen eller modet är ditt eller mitt verktyg för att göra den kristna tron känd och bidra till en bättre värld kan vårt bidrag, stort som smått, vara både värdefullt och avgörande. För enskilda. För ett helt samhälle. För ett helt land. Ja, för en hel värld.

Det är en ära att få vara en del av juryn som tar fram nominerade till priset Årets opinionsbildare som delas ut vid Dagen Galan. Det går nämligen inte att låta bli att bli uppmuntrad och känna hopp. När vi under arbetets gång ser hur ljus efter ljus redan lyser klart i vad som först verkade vara ett rätt kompakt mörker; när vi återigen påminns om, och hoppfullt håller fast vid, att ljuset besegrar mörkret. Och kommer fortsätta besegra mörkret. Gång på gång.

Fler artiklar för dig