12 april 2021

En tidning på kristen grundLivsstil

Vällust

Högmod, girighet, vällust, avund, frosseri, vrede och lättja - de sju dödssynderna - som inom katolska kyrkan kallas kardinalsynder. De har sitt ursprung i läran om lasterna, som munkfadern Johannes Cassianus (cirka 360-430 e Kr) tog i arv från Evagrios av Pontos i Egypten. Cassianus menar att lasterna är det som står i vägen för det liv alla längtar efter. Att vara styrd av sina laster är som att köra bil med ojämnt pumpade däck. Bilen drar hela tiden åt ett håll. Hur fin bil man än har kan man inte njuta av färden. På samma sätt böjer lasterna våra liv åt fel håll. Cassianus råd är inte nedklankande, utan en hjälp till dem som vill leva livet helt.

Endast för prenumeranter

Åsa Molin

Åsa Molin är författare och arbetar som lärare i teologi. Hon skriver bibelkrönikor på Dagen.

Fler artiklar