Livsstil
Norra Rumänien är lite av Europas bortglömda hörn
I Karpaternas bergstrakter är vägarna få, häst och vagn vanligt och traditionella kläder fortfarande mode. Moderniseringen tog ett skutt förbi, liksom. För turisten är träkyrkorna och de målade klosterkyrkorna höjdpunkten på ett besök. Plus den glada kyrkogården i Sãpânþa, unik i sitt slag.
Klosterkyrkan i Voroneţ byggdes på mindre än fyra månader 1488 av prins Ștefan cel Mare för att fira en seger över turkarna.
Björn Schüberg
Maramureş och Bukovina är två angränsande områden norr om Transsylvanien. Floddalarna är deras pulsåder, på sidorna reser sig Karpaterna med sina skogar.
När bussen närmar sig Sighetu Marmaþei i Maramures ropar några passagerare "lup", vilket betyder varg. Och, ja, det står faktiskt en varg på vägen. Den liksom avvaktar några sekunder innan den försvinner in i den djupa skogen.
Trots språkförbistringen går det att förstå att händelsen inte var så ovanlig. Varg och björn är vanliga i området, och båda djuren är fridlysta.
Vägen kantas av byar med hus uppradade längs vägen. Floddalarna är ofta för smala för att byarna ska kunna växa på bredden.
Många tomter inramas av de traditionellt snidade träportarna, och kyrkorna är många. För varje som passeras gör många i bussen korstecknet; religiositeten lever kvar i denna del av Rumänien.
Kyrkorna ja, de är något alldeles extra. Många är av trä, och precis som träportarna ger de uttryck för snickarglädje och generationer av hantverkskunnande.
Toader Bãrsan är träskulptör och producerar träportar, gravkors och hantverk av alla slag. Han bor i byn Bãrsana och har faktiskt varit inbjuden till Smithsonian Museum i Washington och träffat USA:s expresident Bill Clinton.