Livsstil
Stjärnkocken Niklas Ekstedt fascineras av bordsbön
Niklas Ekstedt driver tre restauranger, han har fått Michelinstjärnor och lett egna programmet ”Niklas mat” i SVT. Nu vill han lära svensken att uppskatta måltidens betydelse som gemenskapsrit – gärna inklusive ”Glädjens herre”.
”Bordsbön tror jag kan vara jätteviktigt. Det gör att du får en lugnare stund vilket gör att du bryter ner och smälter maten bättre”, säger kocken Niklas Ekstedt i intervjun i Dagens podcast.
Maja Suslin/TT
Vi möter Niklas Ekstedt i myllret av människor på Bokmässan i Göteborg. Han har just hållit ett föredrag och signerat den nya boken "Happy food 2.0" som han skrivit tillsammans med journalisten Henrik Ennart. Boken består förutom recept av en hel del både filosofiska och ideologiska resonemang kring matlagningens roll i våra liv och matens betydelse för vårt mående.