Livsstil

Carolina och Eric lever klimatvänligt

Carolina och Eric Matteusson skippade bröllopsresan utomlands av miljöskäl. Nu försöker de leva på ett sätt som skadar naturen så lite som möjligt – och de har förvånats över hur lätt och roligt det är att välja klimatsmart.

1 av 3

Jag blir smått andfådd av att gå de fyra trapporna upp till Carolina och Eric Matteussons lägenhet. Eric leder vägen och gör ingen ansats att ta hissen. När vi kommit upp till den lilla tvårummaren förklarar han att han och frun Carolina bara tar hissen om de har tunga matkassar att bära.

– Det är ju bra både för kroppen och för miljön att använda trappan i stället, konstaterar han medan jag hämtar andan.

Det senaste året har det unga paret Eric och Carolina funderat över sin livsstil. Sommaren 2017 gifte de sig och bytte hemorten Götene mot en studentlägenhet i Karlstad. Förutom grattis-hälsningar överöstes de av frågor om vart bröllopsresan skulle gå. På vilken exotisk paradisö skulle de fira sin kärlek?

Eric och Carolina valde att tillbringa en helg på spa i Sverige, men lugnade frågeställarna med att säga att de också planerade in en USA-resa med roadtrip längre fram. En resa som nog inte kommer att bli av.

– Alla hajpade bröllopsresan så mycket och vi märkte hur ifrågasatta vi blev när vi inte genast åkte utomlands. Varje gång någon sedan frågade om resan fick det mig att tänka mer och mer på varför vi ens skulle åka till ett annat land, berättar Carolina.

– Rent utsläppsmässigt är det inte värt att flyga. Och för att flygandet ska vara rättvist för hela jordens befolkning kan varje människa flyga en gång vart femte år. Varje gång jag flyger tar jag därför från någon annans kvot. Vad ger mig den rätten? frågar sig Eric.

– Sedan säger vi inte att vi aldrig kommer att flyga. Om en nära släkting flyttar till USA vill vi kanske åka dit, men som det är nu har vi valt att inte flyga. Om vi vill resa i Europa fungerar ju tåg, säger Carolina.

Läs mer: Linda Alexandersson: Avvakta med solsemester

Att sluta flyga är en av livsstilsförändringarna som Eric och Carolina gjort det senaste året. Att äta vegetariskt är en annan. När de flyttade ihop började samtalen kring köksbordet naturligt att handla om hur deras gemensamma liv skulle se ut. Och när Eric, som pluggar energi- och miljöteknik, sedan fick i uppgift att under en vecka göra en miljövänlig livsstilsförändring bestämde de sig för att skippa köttet.

– Egentligen har jag aldrig gillat grönsaker utan alltid petat i maten och plockat bort allt utom gurka och tomat. Men jag kände också att det var dags för mig att växa upp, säger Carolina med ett leende, och berättar hur hon genast var positiv till Erics idé att gå över till vegetariskt.

Nu sitter vi vid köksbordet och Carolina och Eric bjuder på currygryta där kycklingen är utbytt mot quorn och riset mot det mer miljövänliga alternativt kvargryn. Att lägga om kosten har varit enklare än de trott. De äter fortfarande fisk och vilt eftersom de har jägare i släkten, men i övrigt är kosten vegetarisk.

Varifrån kommer ert miljöintresse?

–Jag har vuxit upp på en gård med en pappa som är skogsbonde. Redan som liten gick jag på en förskola med ekologisk inriktning, så jag fick tidigt lära mig att det är viktigt att ta hand om naturen, berättar Eric.

–För mig har det nog vuxit fram, och sedan eskalerat det senaste året när jag läst så mycket i media om hur allvarligt läget för planeten är, säger Carolina.

– Men framför allt älskar jag att vara i naturen och jag förundras över hur mycket återhämtning man kan få där. Därför blir jag så arg när naturen håller på att förstöras. Hur kan folk tycka att ett shoppingcenter är trevligare än skogen? Jag förstår inte det. Jag vill ha kvar alla underbara platser.

Eric och Carolina betonar att de bara är i början av sin "klimatresa", men de är ändå ovanligt välformulerade både i tal och i tanke. Och att de gör redan mycket för att leva skapelsevänligt. Till stor del grundar sig deras engagemang i att de tror att jorden är skapad av Gud.

– Gud har skapat den här fantastiska planeten för vår skull, och i gengäld förstör vi den. Det är väldigt taskigt, både för andra människor och för kommande generationer, säger Carolina och fortsätter:

– Varför pratar vi inte mer om det i kyrkan? Har veckosamlingar om klimatet eller träffas för att bygga insektshotell där insekter kan övervintra?

Eric har en teori.

– Kanske beror det på arvet i kyrkan om att man tidigare varit skuldbeläggande. Nu har vi hamnat i andra diket i stället och vill inte säga åt någon vad som är rätt och fel.

Läs mer: Joakim Hagerius: Jorden ropar efter omvändelse

Eric och Carolina tror på att berätta sanningen och vill varken intala sig att klimatförändringarna inte är så allvarliga som det verkar eller sätta en övertro till att teknikutvecklingen ska lösa allt.

För jordens temperatur stiger och isarna smälter. Ekosystemen rubbas och hela vårt mänskliga liv riskerar att ödeläggas. Mitt i det vill Carolina och Eric ändå inte tappa hoppet. De är övertygade om att alla insatser, stora som små, är betydelsefulla och tycker att de egna uppoffringarna – att sluta flyga, att äta vegetariskt eller att gå tjugo minuter fram och tillbaka till sopsorteringsstationen – är små i jämförelse.

– Det är lätt att börja tänka att de egna valen inte spelar någon roll men jag försöker att vända på det. Om vi ska göra en klimat­ omställning behöver alla agera och då betyder det ju att jag också måste göra det, säger Carolina.

– Ja, allt räknas. Jag kan bli trött på att folk säger ”Men Kina släpper ut så mycket så vad spelar det för roll att jag inte sopsorterar”, säger Eric och Carolina flikar in:

– Där tror jag att vår generation har en fördel. Vi har blivit uppfostrade med att ”du är min stjärna, du kan göra allt, du kan förändra”. Den positiva delen med individualismen är att vi tänker att det vi gör spelar roll.

– Sedan finns det också en negativ sida av det såklart. En form av egoism som säger att man ska få göra allt det man mår bra av och att man därför ska få flyga till Thailand om man vill.

När Eric och Carolina pratar om miljöengagemang känns det så självklart. Jag kommer på mig själv med att envist fråga om de inte kan bli bittra på att inte alla vill leva miljövänligt, på att deras vänner flyger jorden runt medan de på grund av sina ideal i stället åker på utflykt i Sverige. Deras enkla och snabba svar är nej.

– Man märker att det finns många fördelar med miljösmarta val. Det blir ofta billigare, bättre för hälsan och snällare mot dem som har tillverkat varan. Och har man väl börjat ger det mersmak. Det är lite som att börja träna. När man tränar känns det plötsligt fel att precis innan träningen äta godis, eftersom det blir kontraproduktivt. På liknande sätt är det med miljöengagemanget. Det ena följer naturligt på det andra, säger Eric.

– När man scrollar på Instagram är det lätt att börja jämföra sitt liv med andra och tänka att man måste resa eller skaffa en ny garderob. Men om jag i stället går ut i naturen känner jag att det enda jag behöver är varma kläder. Man måste fokusera på det man får i stället för det man inte får, säger Carolina.

– Enkla saker kan också inspirera. Vi hoppas att andra ska känna ”kan de – kan jag”.

På väg ner från paret Matteusson lägenhet tar jag trapporna. Inte hissen som jag brukar.

Läs mer: Johannes har slutat flyga - för Guds skull

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig