Livsstil

Årets förebild, kandidat 1: Marie Arnfjell ger utsatta kvinnor mod, hopp och tro

En julpåse gör skillnad för flera tusen utsatta kvinnor i Sverige. Bakom initiativet står nätverket Sisters International som vilar på kristen värdegrund. – Vi vill att kvinnorna ska känna sig ihågkomna, se sitt människovärde och upptäcka att de är älskade av Gud, säger organisationens grundare Marie Arnfjell.

Vi möts en grå novemberdag i stockholmsförorten Åkersberga. I en enkel byggnad i ett område nära centrum finns kontoret där Marie, maken Roger och systern Marlene Malmberg håller till.

Marie och Roger har arbetat ihop i många år och har lärt sig att förtrösta på Gud. Marlene har funnits med till och från sedan ett tiotal år tillbaka och är nu anställd.

Just nu är de mitt uppe i en av årets mest intensiva perioder. De ska dela ut julpåsar till kvinnor som lever i missbruk, prostitution och hemlöshet. Ett arbete som bidrar till att förmedla hopp och glädje.

– Jag upplevde ett tilltal från Gud att ge evangelium till kvinnor på gatan, berättar Marie om upprinnelsen medan vi sätter oss i hennes arbetsrum. Det hände på en konferens i St:a Clara kyrka i Stockholm för några år sedan.

– Jag fick se några tilltufsade kvinnor komma in i kyrkan. De lyssnade en liten stund, gick sedan ut och jag upplevde då en Guds viskning att vi skulle göra en tidning och dela ut till kvinnor som lever i utsatthet. Men jag förstod inte hur det skulle gå till.

Tidningen Junia, som paret Arnfjell gett ut under många år, passar inte för målgruppen. Och de ekonomiska resurserna att göra ytterligare en tidning fanns inte. Marie drabbades av tvivel och frågade Gud.

Svaret blev att bilda Sisters International, en förening som stöttar kvinnor genom undervisning, utbildningar, nätverk, mentorskap, konferenser och praktisk hjälp. Det var 2008 och året efter delades de första julpåsarna ut.

– Julpåsarna i år innehåller vackra och bra saker för kvinnor. Bland annat duschcreme, bodylotion, handväskor, mössor och choklad. Samt smink, en handduk och ett vackert smycke, berättar Marie.

Sisters julpåsar delas ut via LP-verksamheten, Stadsmissionen, Frälsningsarmén, fängelser, skyddade boenden, kvinnohem, kvinnojourer, andra organisationer, samt Sisters Internationals lokalgrupper.

– I alla julpåsar finns tidningen med intervjuer, krönikor, må-bra tips, korsord och annat. Den gör vi speciellt för dessa kvinnor som en påminnelse om att de inte är bortglömda. Och framför allt vill vi att de ska känna att de är älskade av Gud.

Ögonen strålar när hon förklarar hur viktigt det är att förmedla glädje och ljus. Och hon intygar att det betyder mycket för mottagarna:

– Fredag innan julafton brukar jag själv vara med och möta kvinnorna på Malmskillnadsgatan. De brukar stå på kö för att ta emot julpåsarna, vi pratar lite och frågar om vi får be för var och en. Att någon tackar nej är ovanligt . Ofta händer det att någon börjar gråta.

– Men utan alla generösa sponsorer vore det inte möjligt. Det mesta vi fyller julpåsarna med är saker som skänkts av företag. Lite kompletterar vi själva med när det behövs, berättar Marie som arbetar med att hitta sponsorer.

Sedan några år tillbaka betalar ett distributionsföretag all frakt. I år delar Sisters International ut julpåsar på cirka 40 orter i landet och totalt handlar det om ungefär 3 100 julpåsar. En enda påse kan vara värd upp till 1 500 kronor.

Vi går till den lagerlokal bredvid kontoret, där de skänkta varorna förvaras. Kartonger och olika slags förpackningar är staplade på hög ända upp till taket. Marie kliver upp på en av pallarna så att Dagens fotograf kan ta bilder.

– Vi tar emot produkterna och distribuerar rätt antal påsar till varje ort. Sedan packas påsarna på respektive plats där utdelning sker. Alla ideella insatser är fantastiska och våra lokala samarbetspartners är värda en stor eloge, säger Marie samtidigt som hon glatt visar upp en svart tygpåse med texten Sisters International i vitt.

På golvet nedanför står Roger Arnfjell. Han sköter all marknadsföring och gör den grafiska formgivningen på samtliga trycksaker.

De är ett väl sammansvetsat team som träffades i pingstkyrkan i Hofors i Gästrikland där Marie växte upp. Roger kom dit som barnpastor, de gifte sig och efter flera år i församlingstjänst på olika platser gick flyttlasset till Åkersberga.

Hade ni trott för tjugo år sedan att ni skulle arbeta med allt detta?

– Nej, men vi försöker ta steg i tro på att Jesus har kontroll. Vad gör det om vi misslyckas ibland? Det är också viktigt att delegera ansvar till andra. Vi varken orkar, hinner eller kan göra allting själva. Att många bidrar gör det extra roligt och meningsfullt att få vara med, säger de.

Omröstningen är nu avslutad. Läs alla intervjuerna:

Årets förebild, kandidat 1: Marie Arnfjell ger utsatta kvinnor mod, hopp och tro

Årets förebild, kandidat 2: Johannes Widlund vill inspirera till en mer hållbar livsstil

Årets förebild, kandidat 3: Mitt i livet kände Joanna kallet till Uganda

Årets förebild, kandidat 4: Amir Heidari ger flyktingar hopp och ny tro på framtiden

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig