Livsstil

Årets förebild, kandidat 2: Johannes Widlund vill inspirera till en mer hållbar livsstil

Miljörörelsen behöver Jesus. Det är Johannes Widlund övertygad om. Det är också det han brinner för: att få fler församlingar och enskilda kristna att ha fokus på hur vi påverkar skapelsen.

– Naturen är så otroligt fascinerande och vi skulle behöva vara ute i den mer för att upptäcka allt gott som Gud har skapat. Tänk bara på psalmen "O store Gud": "När jag den värld beskådar..." Går vi ut och beskådar världen mer så tror jag också att vi vill ta hand om den på ett bättre sätt.

Johannes Widlunds lägenhet i Uppsala ligger i samma hus som Baptistkyrkan. 26-åringen öppnar porten med ett leende och en hemstickad tjocktröja. På flera sätt faller han in i ramen för schablonen av en miljöaktivist: Han är ung, bor i kollektiv, studerar miljökommunikation och bär helst second hand-kläder. På bordet mellan oss har han dukat fram kaffe och choklad, rättvisemärkt förstås.

Men det märks snabbt att Johannes Widlund inte är en naiv idealist som tar vara på matrester för att det är lite mysigt och kreativt. Nej, Johannes vill låta hållbarhet prägla hela livet och hoppas inspirera fler till att göra samma sak.

– När man pratar miljö och klimat kan det lätt bli skuldtyngt och negativt. I ”God jord” vill vi hellre fokusera på det positiva än att rabbla upp en massa borden och måsten, förklarar Johannes där vi sitter vid kollektivets matsalsbord, tre trappor upp.

"God jord – kristna för miljö och rättvisa". Så heter organisationen där Johannes är ordförande. Tanken är att det ska vara mer av en inspirationsrörelse än en medlemsförening. God jord vill vara en samlande röst som lyfter klimatfrågorna högre upp på kyrkornas agendor. Det är nämligen helt avgörande att få med sig kyrkorna på tåget, menar Johannes.

– Kyrkornas sociala arbete är extremt utbrett, det finns mängder av kristna hjälporganisationer. Men hur många fokuserar på miljön? Allt hänger ihop, miljöfrågorna blir som ett paraply över allting annat, säger Johannes och ger ett par exempel.

– Vi kan inte prata om till exempel fattigdom utan att prata om varför skördar slår fel. Vi kan inte prata om lungsjukdomar utan att prata om luftföroreningar. Vi behöver lyfta blicken och se hela kedjan.

Allt vi i den rika västvärlden gör – hur vi konsumerar, äter, handlar, lever – påverkar de fattigaste delarna av världen. Vår negativa inverkan på klimatet får förödande konsekvenser för de som redan lever i fattigdom och utsatthet, menar Johannes. Han anser att det därför borde vara självklart för en kristen att leva med tanke på vår miljö.

– Om vi lever mer Jesuslikt så skulle vi göra ett mindre ekologiskt avtryck än vi gör i dag. Men miljöfrågor har varit politiserade och det tror jag är anledningen till att många kyrkor värjt sig från att ta tag i frågorna.

Själv började Johannes förändra sitt liv i övre tonåren. Han beskriver det som att hans livsfokus förändrades när han började ta sin kristna tro på allvar. Han slutade flyga, började äta mer vegansk mat och läste på för att lära sig mer. Men han är noga med att inte komma med några pekpinnar.

– Vi har sagt att även om du har ett arbete där du tvingas flyga varje vecka så ska du vara välkommen till God jord - så länge du har en längtan att leva mer hållbart.

Det märks tydligt att frågorna engagerar honom. Johannes Widlund gestikulerar när han berättar om vilka möjligheter det finns för kyrkor och församlingar att bli drivande i hållbarhetsfrågor. En dröm han har är att kyrkorna skulle kunna vara delningsbibliotek där man hyrde ut häcksaxar, symaskiner och andra apparater så att konsumtionen kunde minska. Och att dela med sig av kunskap och idéer.

– Vi måste bli bättre på att hjälpa varandra och där är den kristna gemenskapen så fundamental. Just nu lever vi på andras bekostnad och jag är inte säker på att kyrkorna dminskar vår påverkan på klimatet, i vissa fall kanske det till och med är tvärtom, säger han och slår ut med armarna.

– Det är svårt att vara människa och ännu svårare om man vill vandra på den smala vägen.

Johannes Widlund är tydlig med att något konkret och radikalt måste göras. Samtidigt menar han att trenden går åt rätt håll och hela vårt samtal genomsyras av en slags optimism och hoppfullhet.

Han nämner tre principer som han vill leva efter.

– Jag tror att enkelhet, osjälviskhet och förundran ger oss ett bättre och härligare liv, säger Johannes Widlund.

– Det önskar jag att fler skulle få upptäcka.

Omröstningen är nu avslutad. Läs alla intervjuerna:

Årets förebild, kandidat 1: Marie Arnfjell ger utsatta kvinnor mod, hopp och tro

Årets förebild, kandidat 2: Johannes Widlund vill inspirera till en mer hållbar livsstil

Årets förebild, kandidat 3: Mitt i livet kände Joanna kallet till Uganda

Årets förebild, kandidat 4: Amir Heidari ger flyktingar hopp och ny tro på framtiden

Fler artiklar för dig