09 mars 2021

En tidning på kristen grundLivsstil

Jonas Helgesson: Julens kärna är så mycket djupare än Aladdinaskar

Skit händer! Världen är inte perfekt. Allt är inte vad det borde, särskilt när det gäller människans inre tillstånd.

"Nu i juletid, när ändå hela Jesus-i-krubban-grejen är på tapeten, tänkte jag berätta lite om varför jag är kristen."

—   Jonas Helgesson

De vanligaste kommentarerna jag får när jag säger att jag är kristen är: "Oj, du ser inte riktigt ut som en kristen…" och "du är ju rolig…". På kommentar ett undrar jag hur en "riktig" kristen ser ut och på kommentar två vill jag påstå att också Jesus hade lite humor, till­exempel när han bad en person ta ut sin planka i ögat för att kunna se bättre …

Jag tror att människan är helt fantastisk. I tolv år har jag varit runt i Sverige och föreläst om människovärde. Ingen har ett B-liv! Vi ska aldrig se ner på människor oavsett hur olika de än är oss. Min tro gör inte denna övertygelse mindre, snarare mycket större. I Bibeln ges människan ett omutligt värde och den gör anspråk på att vi är Guds egen avbild. Wow! Jesus uppmuntrar, lyfter och bygger människor, därför gör jag det också!

Men… visst finns det alltid ett men. Livet är inte perfekt.

I alla mina föreläsningar har jag en återkommande punkt som är: Skit händer! Världen är inte perfekt. Allt är inte vad det borde, särskilt när det gäller människans inre tillstånd.

Samtidigt som vi har otroligt många fina sidor bär vi på destruktiva krafter. Vi är vårdslösa både mot oss själva, våra medmänniskor och naturen, vi utnyttjar de svaga, vi är giriga och sätter oss själva i centrum. Ska jag fortsätta?

Den kristna tron har en förklaring till detta. Bibeln talar om att vi har tappat kontakten med vår Skapare. Det är som att försöka dammsuga utan sladden i. Gud är källan till godhet, kärlek och rättvisa och vi har faktiskt vänt honom ryggen. Vi har ryckt ut sladden.

I det här sammanhanget kanske det blir lättare att förstå varför många kristna är lite Jesustokiga.

Vi älskar påsken för då tog Jesus på sig våra felsteg och gav oss förlåtelse och en ny chans att bli hela som människor på nytt. Vi älskar julen för då föddes Jesus. Julafton är inte bara till för att ge varandra varsin Aladdinask, även om jag skulle kunna slåss för den vita i mitten. Det är bättre än så. Då föds han som fixar mänsklighetens hela problem.

Jesus sätter in sladden till dammsugaren igen. Ja, sorry, jag fattar inte varför jag tog den konstiga liknelsen från början men nu får jag fullfölja… Jesus suger bort skräpet i oss, när vi ärligt ber honom om det.

Vi erbjuds genom Jesus lära känna Gud, urkällan till allt som är gott. Detta är bättre än alla julklappar i världen. God jul!

Jonas Helgesson, föreläsare och författare.

Läs också Från tv-dejt i Tro, hopp och kärlek - nu firar de sin första jul som familj

Fler artiklar från Livsstil