25 februari 2021

En tidning på kristen grundLivsstil

Den riktiga julen är långt från Ernst Kirschsteigers perfektion

Julens drama utspelar sig i dålig belysning, smutsiga lokaler och oljuden från brölande boskap.

1 av 2

Den riktiga julen är långt från Ernst Kirschsteigers perfektion, den är lortig och loppbiten.

—   David Fiske

Medan vi jagar självständighet och möjligheten att göra vad vi för stunden känner för, pekar julens budskap på ett vackert och livsbejakande beroende av andra. Mänskligheten är beroende av en frälsare, herdarna behöver änglarnas himmelska hälsning och huvudpersonen själv behöver sina föräldrars uthålliga omsorg för att överleva. Detta är ett stort mysterium och avslöjar något av Guds innersta väsen: När Gud kommer till jorden i Jesus Kristus gör han sig beroende av två människors välvilja och kärlek. Gud är inte en individualist som ser behovet av andra som ett misslyckande. Tvärtom. I julens berättelse är det Gud som blir buren av den mänsklighet han kommit för att rädda.

Medan vi jagar semester och extravaganta upplevelser långt borta från vardagens lunk och måndagsmorgnar, utspelar sig julens drama mitt i vardagen bland dålig belysning, smutsiga lokaler och oljuden från brölande boskap. Kontrasten till vår tids upphaussade jultraditioner med ett överflöd av mat, ljus, presenter och dekorationer är total. Den ursprungliga julen är långt från Ernst Kirschsteigers mysiga perfektion, i stället är den lortig, skränig och loppbiten.

I julens centrum hittar vi en ung nybliven mamma som fött sitt barn i ett stall och en grupp rädda underbetalda djurskötare som jobbar natt. Det är mitt i denna verklighet som Gud väljer att göra entré. Kanske undrar du om Jesus verkligen skulle vilja ha med ditt stökiga och vanliga liv att göra. Kom då ihåg hur och var Jesus föddes.

Många religiösa ledare har diskuterat och bråkat genom mänsklighetens historia över en helt avgörande fråga: Var är Gud? Konflikter, splittring och dålig stämning har startats när vissa ropat ”Gud är där” och andra skrikit ”nej, Gud är där”.

Vi har tittat ut i himlarymden, långt borta från våra vardagsliv och försökt hitta Han som är vårt ursprung. Där borta någonstans är Gud tänker vi. Julen ger oss ett glatt och viktigt budskap: Gud är här!

Bibeln och min erfarenhet säger att Gud är här, mitt i vår vardag och bland oss alla. Men vågar vi göra som herdarna och leta rätt på vardagens Gud?

David Fiske, pastor

Läs också Jonas Helgesson: Julens kärna är så mycket djupare än Aladdinaskar

Fler artiklar från Livsstil