Livsstil

Barnteolog: Vi behöver ge barn hopp och tro på Gud

Inte bara vuxna oroar sig för corona just nu, även barnen påverkas av det osäkra läget. Men i tider när allt verkar svaja kan en urgammal bok och berättelser om hur Gud står fast hjälpa barn att hantera sin rädsla

Barnen behöver en gammal bok som håller även i tider när allt annat svajar. Det menar barnteologen och pastorn Maria Furusand och biskopen och bibelforskaren Sören Dalevi.

Svaret kommer snabbt när Dagen ringer upp Maria Furusand, barnteolog och pastor i Folkungakyrkan i Stockholm och frågar om vad den kristna tron kan betyda för att lugna våra barn just nu. Hon har själv legat sjuk i några dagar och hunnit fundera en del:

– Jag tror att vi behöver läsa Bibeln! utbrister hon. Just nu behöver både barn och vuxna mer än någonsin Guds ord som aldrig förändras. Läs! Läs vad som helst. Psaltaren 91 om att Herren är vår tillflykt och vår borg är bra, eller varför inte Johannes evangelium kapitel 14 om att Gud ska sända sin Helige Ande som ska vara med oss för alltid.

Maria Furusand.

Maria Furusand.

Maria Furusand menar att en typ av bibelberättelser som också kan hjälpa barn just nu är berättelser som visar på Guds förmåga att faktiskt ingripa och göra saker. I söndagsskolan i hennes egen kyrka berättade man till exempel berättelsen om hur profeten Elisa sa åt Naaman att doppa sig i Jordan­floden för att bli frisk och Naaman blev frisk.

– Jag menar inte att vi ska säga till barnen att alla som är sjuka kommer att bli friska. Jag driver ingen framgångsteologi. Men vi behöver ge barn hopp och tro på Gud. Han som alltid är större än omständigheterna.

Läs mer Bönen, Bibeln och hjälpen visar en kristen väg framåt i coronatider

Sören Dalevi.

Sören Dalevi.

En annan person som lyfter fram Bibeln som en tillgång för barn i svåra och oroliga tider är Sören Dalevi. Han är biskop i Karlstads stift, bibelforskare och författare till flera böcker om Bibelns betydelse för barn. Sören Dalevi har under många år hävdat den särskilda vikten av att också ge barnen de berättelser i Bibeln som visar på livets svårigheter.

– Jag brukar citera Astrid Lindgren som sa att barn behöver få se att livet rymmer både sorg, ondska­ och nöd och att livet inte bara är ett litet glättigt ställe.

Sören Dalevi menar att de svåra berättelserna i Bibeln visar att livet är en komplex verklighet, och att spegla sig i dessa kan hjälpa barn att hantera det egna livets utmaningar:

– Just nu känner vi oss väl alli­hop lite som Mose i vassen. Då kan barn finna tröst i att läsa en sådan berättelse och sedan också få läsa att Herren är Gud. Även när allt vi satt vår tilltro till ruckar sig. Då är Herren Gud.

Dalevi har ibland varit kritisk till moderna barnbiblar där han menar att man ofta tagit bort och rensat ut det svåra.

– I vissa biblar ser Jesus ut som en amerikansk B-skådis, och alla berättelser är enkla och glada. Så är inte livet. Det blir tydligt just nu när både barn och vuxna måste tampas med livets skörhet och utsatthet på riktigt.

Så hur gör man då, för att barnen ska få höra Bibelns ord och berättelser?

Maria Furusand, pastor i Fol­kungakyrkan har än så länge kunnat hålla sin söndagsskola öppen. Men ingen vet hur läget kommer att förändras, och föräldrar bör aldrig underskatta sin egen roll för att visa på Bibeln. Kanske, menar Maria Furusand, kan den förändrade situationen då många av barnens fritidsaktiviteter ställs in ge nya möjligheter:

– För många uppstår plötsligt mer tid att sitta vid middagsbordet tillsammans. Läs en bibelberättelse eller en psaltarpsalm. Ta vara på att det faktiskt saktar ned lite!

Läs mer Alf B Svenssons råd: Så pratar du med barnen om corona

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig