Livsstil

Utsänd präst bjöd på semlor i Armenien: Väldigt uppskattat

EFS utsände församlingspräst Erik Johansson: Den största utmaningen var mandelmassan. Och jästen, och grädden!

När EFS utsände församlingspräst Erik Johansson bestämde sig för att bjuda delar av församlingen på semlor visste han att han var ute på djupt vatten. Men med tålamod och uppfinningsrikedom lyckades han till sist få till en plåt fina fastlagsbullar. Det blev ett exotiskt inslag i Armeniens huvudstad Jerevan.

Hur bakar man semlor? Jo, man går till närmaste matvarubutik, köper de ingredienser man behöver och sätter sedan i gång! Eller? Riktigt så enkelt är det inte om man befinner sig i Jerevan, Armeniens huvudstad. Där tjänstgör Erik Johansson, präst och missionssekreterare inom EFS, sedan en månad tillbaka.

– Det fanns ingen mandelmassa någonstans, det var nog det svåraste. Men jag hittade mandlar och florsocker, så då kunde jag göra egen, säger Erik Johansson, församlingspräst för en grupp persisktalande i Armenien.

– Det var också svårt att få tag på grädde som var tillräckligt fet att vispa. Det är ovanligt med vispgrädde här.

Erik Johansson på plats i Armenien, har bakat semlor.

Även jästen och mjölet visade sig bli en utmaning inför semmelbaket. Erik Johansson fick läsa på många olika påsar med oklart innehåll och använda sig av Google translate för att försöka tyda vad som kunde vara torrjäst och inte.

– Armeniskan har ett alfabet som är helt nytt för mig, så jag jämförde med ryskan och använde mig av uteslutningsmetoden för att komma fram till vad som kunde vara jäst.

Mjöl behövde han ju också, och det skulle helst inte komma från Ryssland. Erik Johansson letade till dess han fann inhemskt mjöl. Helst hade han velat köpa mjöl från Ukraina, men det stod inte att finna. Grädden som han till sist hittade kom däremot med stor sannolikhet från Ukraina.

När alla ingredienser var ihopsamlade, på betydligt längre tid än om han varit i Sverige, kunde Erik Johansson sätta i gång med bakandet. Och resultatet verkar ha blivit succé.

– Det blev jättebra, om jag får säga det själv! Jag gjorde mindre bullar, så att det skulle räcka till fler. Det är lite ovant att jobba med torrjäst, men de kom i gång och jäste jättefint och det blev väldigt uppskattat.

Erik Johansson på plats i Armenien, har bakat semlor.

En tanke han hade till en början var att bjuda in hela den lilla församlingen på fettisdagsfest, men det vågade han inte annonsera om i söndags – han förstod att det kunde vara svårt att få till. Med facit i hand hade han dock kunnat göra det – semlorna blev både lyckade och flera till antalet. Erik Johansson hade själv stor glädje av att få baka, berättar han. Och att få bjuda på ett exotiskt bakverk gav ytterligare glädje.

– Jag hade min persisklektion på eftermiddagen och kunde då passa på att bjuda de som var på plats. Jag passade även på att berätta om uttåget ur Egypten och mannat som Gud lät falla från himlen och som smakade som ”semla med honung”, som det står i en bibelöversättning.

– Man får ta vara på de tillfällen som ges och försöka illustrera Bibelns texter på olika sätt. Det finns en stor kärlek till Jesus hos många, men väldigt liten bakgrundskunskap. I morgon ska vi fira askonsdagsmässa, så får vi prata mer om vad den kristna fastan innebär.

Fler artiklar för dig