Livsstilskrönika

Det är lätt att missa Jesus bland allt adventsmys

Britta Bolmenäs: Hjälp mig att vända mig bort från mina trånga bilder av hur advent och jul borde se ut.

I det smakfullt pyntade hemmet doftar det av hembakad vört. Pepparkakorna (som såklart är av hemmagjord ekologisk deg) dekoreras nu med eleganta kristyrkrumelurer. En domherre har slagit sig ned på halmkärven vid verandan. Det är precis så julkortsvackert det kan bli.

Svetten rinner på kvinnan i elektronikaffären. Fast hon har töjt kreditgränsen till max verkar det inte räcka för en enda sak på tonåringarnas önskelista. Deras bonusmamma däremot, hon kommer överösa dem med allt de önskar sig när de firar jul i Alperna. Först när de landar i Sverige en bit in i januari, är det hennes, deras mammas tur att “jula” med dem. Hur? Slaget känns förlorat på förhand. Reklamens glammiga bilder sticker hennes inre som vassa nålar. Det var inte så här det skulle bli.

“Folk kommer ändå bara för julsångernas skull, mödan är ändå bortkastad”, suckar pastorn och sjunker ihop.

Pastorn drämmer igen datorn utan att ha fått fram en enda vettig mening inför advents alla samlingar. Att hitta nya ord för budskapet som alla hört, nej, det går i baklås för honom. “Fast vad gör det, folk kommer ändå bara för julsångernas skull, mödan är ändå bortkastad”, suckar pastorn och sjunker ihop.

Tiden är inne.

Guds rike är nära.

Omvänd er.

Tro på budskapet.

Plötsligt står Han här, Jesus själv. Verklig och högst närvarande.

Han står bland pepparkakskristyr, bland elektronikprylar och på pastorns expedition, alldeles bredvid den trasiga kopiatorn.

– Jag är här nu, säger Jesus. Guds rike har äntligen landat. Omvänd er. Tro på budskapet.

Med irriterad min viftar kristyrmålaren bort Honom. Jesus stör den koncentration som krävs när man garnerar pepparkakor. Mamman i affären fräser uppgivet “och hur hjälper det mig när allt går åt pipsvängen?”

Pastorn, ja han är så upptagen med att sucka över pastorsliv i juletid, att han inte ens märker att Jesus lagt sin hand på hans axel.

I Betlehem sov de allra flesta när Gudamänniskan till jorden steg ned. De vaknade varken av änglasången eller den strålande stjärnan. Julnatten vände universum upp och ned, men nästan alla vaknade nästa morgon utan att ha märkt något alls.

Här är vi. Oavsett hur vi har det. Oavsett hur vi mår. Oavsett vilka känslor som snurrar så kommer Jesus Kristus till oss. Hans hälsning är inte en del av adventets ljudkulisser: tiden är inne på riktigt.

Guds rike är nära. Omvänd dig, säger Jesus. Tro på budskapet.

Julnatten vände universum uppochned, men nästan alla vaknade nästa morgon utan att ha märkt något alls.

Älskade Jesus. Hjälp mig att omvända mig från min självupptagna jul-fernissa. Vänd mig bort från mina trånga bilder av hur advent och jul borde se ut. Jag vill och behöver stilla mig, vill omvända mig, vända mig till dig, vill följa dig och bygga ditt rike. Förlåt att jag så ofta tillåter distraktionerna att fånga mig.

Välkommen hem till mig, Jesus! Välkommen att ta med dig vilka Du vill hem till mig i jul. Rubba mina rutiner. Jesus från Nasaret: gå fram i mitt liv. Lös mig ur vanmakt, ur synd och skam. Lär mig ta emot Din ro och frid. Tack att himmelriket är nära också en sådan som mig.

---

Veckans bibeltexter, Andra söndagen i advent – Tema: Guds rike är nära

Gammaltestamentliga texten: Jeremia 33:14-16

Det ska komma en tid, säger Herren, då jag ska uppfylla det löfte jag har givit Israels folk och Judas folk. När den tiden och den dagen kommer ska jag låta ett rättfärdigt skott växa ur Davids stam. Han ska skapa rätt och rättfärdighet i landet. När den tiden kommer ska Juda räddas och Jerusalem leva i trygghet, och detta ska vara stadens namn: Herren vår rättfärdighet.

Hebreerbrevet 10:32-39

Kom ihåg hur det var förr, när ni nyss hade blivit upplysta. Ni utstod många svåra lidanden. Ni blev smädade och förföljda och gjordes till allmänt åtlöje, eller också ställde ni er vid deras sida som behandlades så. Ni led tillsammans med dem som satt i fängelse, och ni fann er med glädje i att bli berövade er egendom, därför att ni visste att ni ägde något bättre och mera varaktigt. Ge inte upp er frimodighet, den ska rikligen belönas. Uthållighet är vad ni behöver för att kunna göra Guds vilja och få vad han har lovat, ty: Ännu en liten tid, sedan kommer han som ska komma, och han skall inte dröja. Min rättfärdige ska leva genom sin tro. Men: Om han drar sig undan är han inte längre till glädje för mig. Vi hör inte till dem som drar sig undan och går förlorade, utan till dem som tror och räddar sitt liv.

Evangelium: Markusevangeliet 1:14-15

När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sa: “Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.”

Psaltaren: Psalm 85:9-14

Jag vill höra vad Gud säger. Herren förkunnar välgång för sitt folk och sina trogna och för de redbara. De som fruktar honom har nära till hans hjälp, hans härlighet bor i vårt land. Godhet och trofasthet möts, fred och rättvisa omfamnar varandra. Trofasthet spirar ur jorden, rättvisa blickar ner från himlen. Herren själv ger allt gott, vårt land ger sin gröda. Rättvisa går framför honom, fred och välgång i hans spår.

---

Fler artiklar för dig