31 juli 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Musik i adventstid i Robertsfors

I Västerbotten finns en pingstförsamling med det långa namnet: Pingstförsamlingen i Västerbottens Mellanbygd. Inom församlingens arbetsområde finns flera tätorter där församlingen bedriver verksamhet: Bygdeå, Robertsfors, Ånäset, Lövånger, Bygdsiljum och Burträsk.

I Robertsfors finns den största kyrkan och det är till den som församlingen inbjudit till två musikkaféer i december. Dessutom har en "White Rock Christmas Concert" anordnats i Robertsfors Centrumhus. Initiativet till den konserten hade tagits av ungdomarna och tre olika band spelade. Publiken fick lyssna till många kända julsånger, bland annat "Mary Did You Know" och "O, Helga Natt" och en del nyskrivna låtar, allt med lite rockigare stuk. Konserten avslutades med att publiken stod upp och sjöng "Nu tändas tusen juleljus".

Församlingen har välsignats med många olika musikaliska konstellationer utöver de tre rockbanden. Vid det första musikkaféet fick den fullsatta kyrkan lyssna till barnkören "Sångdiggarna" under ledning av Leif Olsson. Barnen sjöng med glädje och inspiration och publiken klappade i händerna och sjöng med.

Vid det kaféet medverkade också "Sångarna". Den kören består av medelålders och äldre, och de sjöng många älskade julsånger, som till exempel "Stilla natt" och "Dotter Sion". Elisabet Nilsson är en av församlingens solister. Hon sjöng ett par engelska julsånger och hennes man Jakob spelade akustisk gitarr till.

I församlingen finns också en blåsorkester, "Blåsljud". För drygt två år sedan uppmanade Leif och Lovisa Olsson alla som spelade eller spelat ett blåsinstrument att komma till en övning. Så bildades denna orkester, som gjort många bejublade framträdanden, inte bara i Västerbotten, utan också på andra platser i Norrland.

Vid det andra musikkaféet spelade "Blåsljud" flera musikstycken, till exempel "White Christmas". De spelade också ett medley med kända julvisor som "Hej mitt vinterland" och "Nu har vi ljus här i vårt hus", då sjöng alla i publiken med. Också församlingens ungdomskör "Selah" sjöng under ledning av Petra Lindberg. Petra sjöng dessutom ett par solosånger och Adrian Emilsson ackompanjerade på piano.

Nu är hela naturen inbäddad i vitt och i många fönster brinner julljus och lyser stjärnor. Nu välkomnar vi julen och minns Han som föddes i ett stall för över två tusen år sedan.

Stina Granlöf

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Dagen Lokalt