15 maj 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Stor uppslutning på Förintelsens minnesdag i riksdagen

Mikael Oscarsson, riksdagsledamot (KD) och ordförande i riksdagsnätverket Förintelsens minne, ledde i går riksdagsceremonin med anledning av Förintelsens minnesdag.

Inför en fullsatt bankhall i riksdagen sa Mikael:

- I dag minns vi de mörkaste av tider - Förintelsen - och dess offer, men också att det alltid finns hopp genom en medmänniska, genom Någons ingripande.

- Siffran 6 miljoner mördade - bara för att de är judar - är ogreppbar. Det är 2/3 av Sveriges befolkning. Om vi i riksdagen skulle räkna upp namnen på alla de som mördades och ge varje namn 5 sekunder var, skulle det ta 347 dagar om vi läste dygnet runt. Bara att läsa upp namnen på de judiska barnen som mördades skulle ta 3 månader.

- Låt oss minnas. Låt oss berätta om det. Och låt oss - som Raoul Wallenberg - se till att medvetande och handling går hand i hand.

- När vi på uppmaning av både FN och EU, och på årsdagen av Auschwitz Birkenaus befrielse för 68 år sedan, minns Förintelsens offer är det också som en påminnelse om vår inaktivitet från Sveriges sida under Andra världskriget, men hur - bildligt sett - 100 till som Raoul Wallenberg tillsammans hade kunnat rädda Förintelsens alla 6 miljoner judar som mördades.

- Runt om i hela världen har Raoul Wallenberg-året uppmärksammats, och jag har genom åren motionerat om att det borde införas en årlig minnesdag över Raoul och hans gärning. Nu kommer det att ske den 27 augusti, vilket är mycket glädjande.

Talade gjorde Emerich Roth och Göran Rosenberg, och talmannen Per Westerberg och Olle Wästberg, regeringens samordare för Raoul Wallenbergåret i Sverige. Emerich Roth överlevde Förintelsen och blev 2012 utsedd till en av Svenska folket hjältar för "Årets livsgärning". Han har besökt 1 600 skolor och träffat 100 000-tals ungdomar.

Göran Rosenberg fick Augustpriset 2012 för sin bok "Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz". För sången stod Adolf Fredriks kammarkör och Lilla Kören under ledning av Pelle Olofson. Raoul Wallenbergs syster Nina Lagergren var hedersgäst.

Mikael Oscarsson

Fler artiklar från Dagen Lokalt