Dagen Lokalt

Hela kyrkan sjunger – fortfarande

"Hela kyrkan sjunger", en gammal välkänd titel på ett SVT-program som älskades av tv-tittarna. Rubriken har i olika sammanhang hängt med då kyrkor och församlingar arrangerat sångkvällar, och då särskilt med tanke på de gamla älskade andliga sångerna. I lördags var det dags igen.

Det var i Aspnäskyrkan i Jakobsberg det hände. Marie-Louise och Berno Hallström arbetar sedan en tid i kyrkan, och har tidigare i många år arbetat inom Skandinaviska turistkyrkan i Spanien. Berno berättade att man då haft den benämningen på denna typ av gudstjänst i verksamheten i Fuengirola.

Redan innan mötesdags var det sång och musik från estraden, och folk strömmade in. Göran Arvedahl kunde se ut över en så gott som fullsatt kyrka då han hälsade alla välkomna. Från den stunden var sammankomsten fylld av sång och musik, och många av de älskade och lite äldre sångerna sjöngs med glädje och inlevelse av en mycket tacksam publik.

En av trotjänarna i församlingen då det gäller det musikaliska är Gert Edenlid. Han var på plats med sitt euphonium. Förutom att spela egna solon spelade han tillsammans med övriga musiker till sångerna. Och det var verkligen inte första gången han satt på den estraden.

– Jag började spela 1953 då jag var tolv år gammal. Och det blev Järfälla Brass Band som blev min orkester, säger denne musiker som är en av de få som är kända inom stora delar av kristenhetens brassorkestrar.

Hasse Hallströms namn är också känt i sång och musikkretsar i församlingar runt om i landet. Det har en tid varit lite tunnsått med tillfällen då Hasse har låtit sin stämma ljuda. Därför var det mycket av återseendets glädje som gjorde sig tillkänna då han sjöng solo till sin brors Bernos och övrigas ackompanjemang. En av de sånger som Hasse ofta sjöng förr, och som kanske blev lite av ett signum för honom var "Jag vill ge dig o Herre min lovsång". Den här gången lyssnade publiken på hans stämma med stor både gripenhet och andakt då han sjöng den igen.

– Vi tänker fortsätta att arrangera kvällar av det här slaget, berättade Göran Arvedahl. Vi förstår att det finns ett stort intresse av de gamla sångerna och det är ett intresse vi vill svara på! Det var nog många i publiken som med tacksamhet noterade det meddelandet.

Jo, det var längesedan SVT visade "Hela kyrkan sjunger". Men hela kyrkan sjöng i lördags, och sjöng mycket och hjärtligt, och tänker tydligen fortsätta med det!

Berne Wilhelmsson

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig