17 april 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Caminul Felix i Borgholm

Många av oss kommer ihåg hur situationen var i Rumänien under de dramatiska dagarna då revolutionen ägde rum 1989. Vi minns också situationen då presidentparet Nicolae och Elena Ceausescu avrättades. Vi minns också hur föräldralösa barn hittades i kloakledningarna under Bukarests gator. En dramatisk tid.

Det var strax efter dessa händelser som hjälporganisationen Caminul Felix startades. Den har nu efter tjugofem år vuxit till en stor och, kan man nästan säga, internationell organisation som fått betyda oerhört mycket för barn med mycket dåliga eller inga familjeförhållanden.

– Caminul Felix betyder faktiskt Lyckligt Hem, och det är just det som är huvudkonceptet för verksamheten, säger Lisa Egerbo Hörnberg, som har jobbat i 24 år i verksamheten. Vi vill ge barn utan ordnade familjeförhållanden en familj, ett hem.

Hon och två medaretare i organisationen gästade nyligen Pingstkyrkan i Borgholm. Timea och Razvan Petrica har tillsammans med Lisa gjort en mindre turné i landet för att i olika sammanhang ge information, och för att söka hjälp till fadderåtagande till barn som kommer till verksamheten.

– Grunden för arbetet är att vi tar hand om barn i utsatta situationer och skapar en familj där två gifta makar satsar sina liv för att ge föräldralösa barn en familj. För dessa makar är detta en livslång satsning och kan innebära att man förutom egna biologiska barn har ett eller flera andra, berättar Lisa.

Hon kan berätta mycket Lisa, och hon gör det gärna. Hon berättar om barn som kommit till en sådan familj, som har klarat utbildning av olika slag, bildat egna familjer och fått anställningar och gjort stora insatser i samhället.

– När jag var fem år, berättade Timea Petrica, var det en av våra grannar som såg mig på gården hemma. Jag var ensam hela dagarna eftersom ingen kunde ta hand om mig. Denna granne berättade för min mormor om Caminul Felix vilket gjorde att jag där fick en hel familj och en stabil tillvaro. Min pappa satt i fängelse och därför var jag ensam då min mormor dog. Jag bodde med henne efter det att min mor dött.

Den här kvällen i Borgholm var Timea och hennes man Razvan också solister och sjöng flera sånger tillsammans, både på engelska och rumänska. Caminul Felix är inte bara en hjälporganisation för barn i utsatta situationer i social nöd. Man har också en stor verksamhet där man hjälper barn med proteser, man har en utbildningsverksamhet, man har egen ladugård som både ger utbildning, mjölk och kött för eget behov men också till försäljning.

– Vi har också startat ett stort arbete med samma koncept i Thailand, Bangladesh och i Afrika, berättar Lisa Egerbo Hörnberg innan hon erbjuder publiken att vara med i arbetet genom att åtaga sig ett fadderansvar för ett barn som kommer till en av deras många, och ibland stora familjer.

– Och kom gärna och hälsa på oss! säger hon, vi har en resa på gång nu där du kan få se hur hela verksamheten fungerar!

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar från Dagen Lokalt