12 april 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Läsarkrönika: Ta inte ut förseningarna på konduktören

Ibland när jag har svårt att sova så snurrar tankarna runt. I natt hade jag en återkommande tanke gällande mänskliga möten.

Efter att ha tänkt på nya möten mellan individer fastnade jag på kollektivtrafiken. Detta "fenomen" hade verkligen kunnat vara något fantastiskt. Vi sparar pengar, naturen och minskar trafikolyckor ... Men vad är det då som går så fel? Är det mötet mellan massan och en så kallad "makt" som gör att människor helt tappar respekten? Tror massan att den stackaren som står där och ber om biljetten medvetet gör så att tåget blir sent? Eller om vi tittar på parkeringsvakten, tror ni verkligen att du blir lappad för att P-lisan vill djävlas? Är det verkligen inte ditt fel om du parkerar fel? Men nu för att återkomma till kollektivtrafiken så tänkte jag skriva om två scenarion som jag har fått uppleva.

Konduktören går in i vagnen och säger "Nya resande?". Konduktören tittar, klipper, tackar och önskar en fortsatt trevlig resa. Personen som sitter inklämd i hörnet är ny men visar inte biljetten. Varpå konduktören går fram vänligt och frågar om biljetten.

Personen tittar på konduktören och förklarar att denna inte hunnit köpa biljett för denna hade en dålig "hårdag". Konduktören känner givetvis med den resande men måste sköta sitt jobb då alla andra i vagnen spänt lyssnar och tjabbar om att alla måste minsann betala med mera. Konduktören är för övrigt en lugn, trevlig och glad människa och har detta jobbet för att räkningarna måste betalas varje månad.

Konduktören berättar för resenären om konsekvenserna för att inte ha betalat biljett. Och erbjuder den resande att hoppa av på nästa station för att köpa biljett och sedan åka vidare med nästa tåg. (Redan där tycker jag att resenären borde ha väntat på nästa tåg och tryckt biljett i lugn och ro, tågen går trots allt med 10 minuters mellanrum.) Resenären blir nu totalt galen och skriker att denna faktiskt måste åka med detta tåg för vännerna väntar. Konduktören ger då det andra alternativet som är 800 kr i böter. (Inget konduktören vill men en regel som måste följas för att man ska få behålla sitt jobb) Nu blir resenären alldeles svart i blicken och spottar på konduktören och skriker att denna är inte värd mer än resenärens skor och att konduktören är den äckligaste människan på hela jorden. Konduktören försöker behålla sitt lugn och backar för att tillkalla hjälp. Förnedrad och otroligt ledsen ... Vakter kommer ombord och resenären leds av tåget men hinner då skrika att denna ska söka upp konduktören och göra dennes liv till ett helvete.

Scenario nummer två: Konduktören går in i vagnen som denna gärna hade velat undvika. Där har varit väldigt mycket liv och konduktören är ensam och vet om att denna står i underläge om någon inte har betalat.

Tar ett djupt andetag och ber sedan vänligt om biljetterna.

Varpå två väldigt berusade resenärer börjar leta efter sin biljett men hittar givetvis inte denne.

Konduktören säger att han återkommer om en liten stund för att ge dom en chans att hitta biljetten i lugn och ro. Resenärerna skrattar och letar inte efter biljetten. Konduktören dyker upp efter cirka 10 minuter men får fortfarande inte se någon biljett. Varpå han säger att ni får antingen hoppa av på nästa station eller så får ni betala böter på 800 kr. Dom två väldigt berusade resenärerna i en väldigt mycket större modell hoppar upp från sätena och hotar, skriker och viftar med armarna väldigt aggressivt och nämner att dom ska ha ihjäl konduktören och att han är smuts på gatan för dem ... Den ena går även fram till konduktören och skriker så spottet rinner i hela ansiktet på konduktören - VET DU VEM MIN PAPPA ÄR? VA! VET DU DET DIN JÄVLA NOLLA!!! DU ÄR INTE VÄRD ATT ENS KALLAS MÄNNISKA DIN JÄVLA FATTIGLAPP!!!

Konduktören backar förnedrat och ser väldigt ledsen ut. Sedan drar han sig tillbaka för att slippa mer hot denna kvällen.

Jag förstår att människor blir arga, frustrerade och stressade av att kollektivtrafiken aldrig håller tiderna. Men tror ni på fullaste allvar att det är dom som arbetar på våra bussar, tåg med mera som gör det för att djävlas? Tror ni inte att dessa personer gärna vill gå av sina pass och åka hem till sina familjer? Hem till sitt liv? Problemen inom kollektivtrafiken kan vi inte ta ut på dessa individer. Vi måste gå högre upp. Där uppe där dom hela tiden vill tjäna pengar och drar in på allt och pressar konduktörerna till att konstant känna sig hotade på arbetet. Tänk själv att ansvara för alla individer på ett tåg. Tänk själv att du som ensam individ ska arbeta för två för att sedan inte ens hinna med att äta. Och om inte detta vore nog så ska du bli hotad till livet för något som du inte kan råda över.

Jag blir mörkrädd. Hur kan man förmå sig att spotta på en annan människa? Hur kan man som individ se sig som så mycket viktigare och mer värd än någon annan? Vem bestämmer vad en människa är värd? Alla måste vi arbeta för att kunna leva. Så snälla ni som blir arga och frustrerade över kollektivtrafiken ta inte ut detta på fel personer. Tänk på att även detta är en människa med känslor.

Och ni som inte betalar för biljetten, jag har ett förslag till er: Prova gå ut på en gata stanna en bil, hoppa in i baksätet, säg var ni ska och berätta sedan att ni inte tänker betala så får vi se hur långt ni kommer.

Emma Larsson

Fler artiklar från Dagen Lokalt