19 april 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Roland von Malmborg besökte Järfälla

Förmodligen är det ganska många inom RPG som har minnen och erfarenheter av Roland von Malmborg. I slutet av januari kom han till Järfälla.

1 av 5

Tankarna går säkert till en person som sjunger och spelar, ger ut både LP-skivor och singlar, en person som gärna står på gator och sjunger eller vevar positiv, och för ganska länge sedan.

Det var redan på 1960-talet som Roland von Malmborg började sjunga och spela, och ibland laddade politiska visor. Han var engagerad då Världsnaturfonden körde igång sin verksamhet i Sverige och då Miljöpartiet bildades blev han en aktiv medlem i partiet.

Januari månads RPG-arbete avslutades med att denne originelle, och ibland omtalade person, tillsammans med sin fru Gunnel gästade RPG i Järfälla, som den här gången samlades i Aspnäskyrkans kafévåning. Dagens rubrik var "Våra kära pappersbonader" vilket innebar att när publiken kom var lokalen redan dekorerad med många färggranna och välgjorda bonader på skärmar.

Roland och Gunnel arbetar tillsammans då de gästar en publik som denna. Roland berättar om de många olika bonader han visar upp, han lär föresten ha en av Sveriges största samlingar av pappersbonader och bokmärken, och Gunnel hjälper till med byte av skärmar med bilder.

Ibland övergår bildvisningen till en kombination av att Roland visar bilder och Gunnel sjunger till ett eget ackompanjemang på cittra, där hennes sångtexter ibland väl illustrerar det som bilderna Roland visar illustrerar. Det blir en intressant eftermiddag där publiken får höra mycket om färger, tillverkningskostnader och mycket annat.

Astrid Emanuelsson, en av ordförande i de två RPG-föreningarna i Jakobsberg tackade för besöket och nämnde också en del av det kommande, och rätt mångskiftande planerade programmet i Järfälla kommun.

Fler artiklar från Dagen Lokalt