28 februari 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

25 år med kafémöten i Byxelkrok

I söndags drog en ny säsong av kafémöten i Betel i Byxelkrok igång, som startades av Mauritz Adolfsson och hans medarbetare för 25 år sedan.

1 av 3

Mötena har hela tiden innehållit mycket sång och musik, samling kring kristen förkunnelse och fika förstås. Om man planerar att vara med en söndag gör man klokt i att vara där i ganska god tid. Träffarna brukar vara populära och man kan utgå ifrån att det är så gott som fullt hus varannan söndag då träffarna arrangeras.

Varierade framträdanden

Ofta har man inbjudit gäster med mycket olika sätt att uppträda, utöver den vanliga gruppen av hemmasångare som inleder med sånger ur den gamla och älskade sångskatten. Sånger som man nuförtiden inte så ofta får lyssna till i kyrkorna. Det är Mauritz Adolfsson som hela tiden har varit primus motor för satsningen och som med sitt dragspel sätter sin prägel på samlingen innan kvällens gästartister bjuds fram.

Den här söndagens gäster var syskonen Barbro Lundell och Gullvi Svensson från Karlskrona. De båda syskonen är ofta ute och sjunger i olika sammanhang och sjunger helt i enlighet med Betels grundidé: många gamla kända ”läsarsångerna” men även sådana som är ganska okända. Publiken uppmanas redan i första sången att sjunga med så snart man känner till vilken sång som just framförs.

"Vill samla folk"

Det var alltså Mauritz Adolfsson och hans medarbetare som från början för 25 år sedan satte igång verksamheten.

 Vad var själva grundtanken med cafémötena då ni startade?

 

 – Idén var att det skulle vara lättare att samla folk. Att både träffas, trivas tillsammans och i de gamla kristna sångerna få föra ut det vi tror på, säger Mauritz Adolfsson och fortsätter:

 – Och det visade sig ganska snart att folk tyckte om idén, man kom gärna till våra samlingar och vi kände att vi ville fortsätta.

Har ni några speciella planer eller tankar med den nya och 25:e säsongen?

 – Vi kommer att arbeta på samma sätt med cafékvällar varannan söndagskväll i Betel, den gamla kända andliga sångskatten. Vi kommer att ha gäster från olika håll, som till exempel nästa gång kommer Lasse Andersson och Lisen Åberg och sjunger och spelar, berättar Mauritz.

Det var ett lite speciellt instrument som presenterades under nypremiären i Betel. Barbro ställde ifrån sig gitarren och tog fram en såg. Hon satte sig på en stol, ljudteknikern Bo Lundell satte igång musik och Barbro lät sågklingan ljuda i ett par sånger, den ena välkända av alla i publiken, O store Gud.

Betel i Byxelkrok har startat. Här väntar sång, musik, samtal och trivsam atmosfär bland publik från många olika håll.

Berne Wilhelmsson

Fler artiklar från Dagen Lokalt