29 november 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

Merzek Botros besökte dagledigträff på Vasakåren

Vid Odenplan i Stockholm ligger Frälsningsarmén och Vasakåren, en av flera kårer i stan. Häromdagen var det dags igen för en dagledigsamling, dit man inbjuder alla som har möjlighet att närvara. Där kan man lyssna till sång, musik och olika gäster som på ett eller annat sätt skapar ett program med intressant innehåll.

1 av 6

Det är Berit Karlsten som leder sammankomsten och som hälsar alla välkomna. Den här dagen har man bjudit in pastor Merzek Botros och hans fru Lena som gäster.

– Detta är för oss en mycket viktig verksamhet, säger Berit Karlsten. Det är viktigt att vi får möta människor som kanske inte går i våra gudstjänster, utan har de här timmarna i början på veckan att få del av evangeliet på deras egen tid och deras sätt.

En viktig del av den här verksamheten är gemenskap med andra. Många av deltagarna är ensamstående och detta blir en kontakt med andra människor över en kopp kaffe. Berit Karlsten igen:

– Det här är ett tillfälle för dessa personer att bli sedda, bli hälsade på, att få kontakt och förstå att någon bryr sig! Och vi som kår får ett tillfälle att presentera evangeliet till dem. En viktig verksamhet!

Arbete bland arabisktalande

Pastor Merzek Botros, dagens gäst, leder verksamheten som går under namnet Global Gemenskap och som bedriver ett stort arbete som i första hand riktar sig mot arabisktalande och muslimer. Varje söndag har han och hans fru Lena och familjen gudstjänst för arabisktalande i Centrumkyrkan, Sundbyberg och upplever mycket positiva resultat. Men man producerar också tv-program som via satellit når dessa språkgrupper runt om i världen.

Pastor Merzek har nyligen kommit hem från en resa i Irak och kunde ge många berättelser om hur människor lämnar Islam för att ta emot Jesus. Men han var också ivrig att påminna om att Sveriges kristna måste vakna upp och förstå vad som håller på att hända i vårt eget land. Han påminde om att Sverige är ett missionsland och uttryckte det med ” Vi måste alla vakna upp!”

– Här i Sverige har vi alla möjligheter att evangelisera – missionera – bland alla dem som kommit hit under de senaste åren! Detta innebär förstås inte att vi ska sluta bedriva mission i andra länder som vi gör nu, poängterade pastor Merzek mycket starkt.

– Och vi ska komma ihåg att kristna i flera länder får lida för sin tro. Vi har från vår organisation bland annat skrivit till Nigerianska ambassaden i Stockolm och protesterat mot att kristna i Nigeria blir förföljda och dödade för sin tro.

Publiken fick också mycket positiva rapporter om hur man från organisationen Global Gemenskap i Irak också har kunnat hjälpa kristna kyrkor på olika sätt, inte minst om en insats bland barn i Irak. Man har kunnat hjälpa människor som blivit drabbade av IS-terrorister och sålda som slavar, och kvinnor våldtagna som sexslavar.

Pastor Merzeks framträdande, hur vill du kommentera det?

– Det var fantastiskt bra och viktigt. Jag är övertygad om att alla vi som bekänner oss som kristna måsten arbeta mer tillsammans för att på ett starkare sätt nå ut till våra medmänniskor. Vi måste fråga oss vart Sverige är på väg, vi måste synas mer i samhället, arbeta i alla åldersgrupper – allt ifrån barnarbete till den åldersgrupp vi mötte här idag, säger Berit Karlsten.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Dagen Lokalt