23 april 2021

En tidning på kristen grundDagen Lokalt

RPG Jakobsberg startade vårarbetet

Det var verkligen lite av busväder med regn och rusk då RPG, Riksförbundet Pensionärsgemenskap Järfälla, startade vårens arbetsperiod. Men trots vädret var samlingssalen i Jakobsbergskyrkan mycket välfylld då ordförande i RPG där, Urban Norstedt hälsade välkommen. Bortemot 90 personer hade kommit till det som annonserats som Julgransplundring.

1 av 5

RPG:s arbetar i Jakobsberg både i Aspnäskyrkan och Jakobsbergskyrkan, i respektive kyrka varannan vecka.

Som särskilda gäster den här gången fanns Cittragruppen 74:an, med sin ledare Lars Lindkvist, en grupp som flera gånger förr har varit med då vårterminens arbete i organisationen startat. Gruppen var i dag fem personer som satt med cittrorna och förgyllde samlingen med lite ovanlig form av musikaliskt ljud.

Den första RPG-samlingen för terminen är i Aspnäskyrkan den 21 januari och har titeln "Var det bättre förr?" Gäst då är Lars Gunar Hjerne med många års erfarenhet som läkare. Han berättar om förändring och framsteg i vården. Gången efter, den 28 januari möts man i Jakobsbergskyrkan och har ämnet Hur mår Europa? Då gästas man av utrikeskorrespondenten Rolf Fredriksson.

Ordförande för RPG i Jakobsbergskyrkan är Urban Norstedt som säger så här inför starten av vårarbetet:

– Vår viktigaste uppgift är gemenskap och samhällspåverkan för pensionärer. I vårt fall är det både gemenskap mellan människor men också mellan kyrkans folk. Jag är så glad att vårt samarbete med Aspnäskyrkan leder till att vi inte ser varandra som dom därborta och vi här, utan vi möts på individnivå, säger Urban Norstedt och fortsätter:

– Skulle jag nämna ett par program som särskilt intressanta i vår, väljer jag gärna ett program om Gustav Fröding och hans diktning med sång och musik av Anders Andersson och Stig Andersson i Aspnäskyrkan. Nämner också gärna ett program med utrikeskorrespondenten Rolf Fredriksson och ett annat med titeln "Livet, musiken och politiken" med Claes Thunblad, båda dessa i Jakobsbergskyrkan.

Astrid Emanuelsson är ordförande för RPG i Aspnäskyrkan och delar verkligen det som är sagt om det goda samarbetet man har mellan sina avdelningar av RPG, och tillägger:

– Förutom det som är sagt om kommande program vill jag gärna nämna att jag ser fram emot att få följa läkaren Margareta Hööks berättelse om sin mammas färd på hästryggen över Himalaya, liksom den reflekterande frågan som Arne Winerdal ställer i sitt föredrag om man kan förlåta en terrorist. Två gäster som har mycket att berätta! Jag vill också gärna framhålla något som blivit en tradition: att terminen avslutas med en konsert av hösta klass med medverkan av elever från Edsbergs musikhögskola.

RPG Jakobsberg, två mycket väl samarbetande avdelningar inom varsin kyrka, som häromdagen hade en gemensam vårstart med mycket folk, många glada skratt och trevlig samvaro med gemensamt mål: Vår viktigaste uppgift är gemenskap och samhällspåverkan för pensionärer.

BERNE WILHELMSSON

Fler artiklar från Dagen Lokalt