Dagen Lokalt

Examen, lovsång och glädje i Centrumkyrkan

Merzek Botros tog emot teologisk masterexamen under gudstjänst i Centrumkyrkan.

1 av 7

Att Centrumkyrkan i Sundbyberg är välfylld av folk på söndagseftermiddagarna är inget ovanligt. Det är då den arabisktalande församlingen Global Gemenskap samlas för gudstjänst, och det är då som pastor Merzek Botros samlar folk av vilka många kommer från arabisktalande länder.

Det finns förstås möjligheter för den som vill komma dit utan att kunna arabiska, manfår tillgång till hörapparat med tolkning till svenska genom hela gudstjänsten. Och den som kommer dit får höra lovsång på arabiska, på ett annorlunda musikaliskt sätt men med samma andliga djup och inlevelse som i vilken vanlig svensk frikyrklig gemenskap som helst.

Den här söndagen var det precis som vanligt i det fallet, men ändå inte riktigt. Jodå, mycket folk och intensiv lovsång som vanligt bland lovsångarna. Också som vanligt var församlingens egen pastorsfamilj, Merzek och Lena Botros och deras fyra döttrar, där.

Det som denna gång skilde lite från den vanliga mötesgången var att pastor Merzek skulle få besök av dr Nader Michel som är director för XploreNations Bible College i Tulsa, USA. Pastor Merzek skulle denna gång få mottaga examensbevis för genomgång av teologisk masterexamen, en utbildning som den organisationen tillhandahåller.

Det var flera gäster från olika kyrkor med i mötet för att högtidlighålla och för att gratulera pastor Merzek. Där var Patrik Sandberg, som leder Sverigebönen, där var Pastor Daniel Stenback från Korskyrkan i Norrköping. Flera andra var där i form av videohälsningar som spelades upp i gudstjänsten.

Kan du ge oss kort en beskrivning av vad studierna har innehållit?

– Rubriken för studierna och uppsatsen har varit ” Betydelsen av uppföljning och dess roll i missionsbefallningen”. Uppsatsens ämne handlar om den kristna tron. Efter 20 års erfarenhet av tjänst i uppföljning både via medier och personliga möten, har jag kommit fram till att uppföljning innebär att finnas som ett stöd för nyfrälsta personer, i syfte att stärka och bygga upp dennes tro, säger Merzek Botros.

– En nyfrälst person har ofta en annorlunda religiös, kulturell eller traditionell bakgrund och har därför ett stort behov av uppföljning, för att växa och mogna i sin tro. Jesus offrade sin tid, riskerade sitt liv och gick emot religiösa, kulturella och traditionella riktlinjer för att träffa den Samariska kvinnan, för uppföljning.

– Jag vill också säga att en nyfrälst person är Guds mirakel, en pånyttfödd människa som behöver föda för sin själ och uppföljning. Om vi lämnar nyfrälsta personer ensamma utan uppföljning, kommer deras frälsning inte att vara hel då deras tro inte kommer att utvecklas. Under alla mina år i arbetet har jag sett att uppföljning har en stor betydelse för väckelsen som sker i arabvärlden.

Hur kommer församlingen att arbeta gentemot de arabisktalande det närmaste året?

– Vi kommer också i fortsättningen att försöka hjälpa lokala församlingar med kontakter och med material som t.ex. TV-program, böcker och mycket annat. Vi kommer t.ex. att vara i Korskyrkan i Norrköping en lördag den närmaste tiden. Vi kommer också att satsa speciellt på Malmö under året och i sommar arrangerar vi en konferens för arabisktalande i Stockholm.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig