Nyheter

Kyrkan höll koranstudier - Mona Walter protesterade

När domkyrkoförsamlingen i Stockholm bjöd in till dialogsamtal om islam, kom en rad före detta muslimer dit för att ifrågasätta.

1 av 3

Observera att den här artikeln publicerades den 16 oktober 2015.

I domkyrkoförsamlingens fördjupningskurs i kristen tro handlade ett av mötena om islam. "Handlar Koranen om våld och hat eller om kärlek och förlåtelse", löd annonsen, där även en muslimsk företrädare bjudits in till diskussionen. Syftet med att låta en muslim komma till tals i en kurs om kristen tro är att: "bekämpa den rädsla som finns om islam och andra religioner". Allt enligt domkyrkokomminister Ulf Lindgren, då han berättade om kursen i en tidigare artikel i Dagen.

Ville ifrågasätta konceptet

Men samtalet blev kanske inte riktigt som planerat. Med i publiken, i S:t Jakobs kyrka i Stockholm, kom flera personer som framförallt ville ifrågasätta hela konceptet. En av dem var Mona Walter, uppvuxen muslim men som har konverterat till kristendomen. Hon är känd som aktivist och islamkritiker. Nyligen höll hon exempelvis ett uppmärksammat torgmöte i Rinkeby där hon pläderade för religionsfrihet, vilket hon inte anser finns inom islam. Ett möte som skedde under polisbeskydd, och en hel del arga åhörare.

"Vi tystades"

Mona Walter berättar för Dagen att hon, och flera andra före detta muslimer, valde att gå till dialogsamtalet i Svenska kyrkan för att ställa kritiska frågor.

- Jag är häpen hur vi tystades, säger hon.

Mona Walter har skrivit om händelsen på sin blogg, och menar att det hela måste betecknas som "en spottloska i ansiktet på de som nu flyr från islams terror i Mellanöstern".

Islamkritisk 

- Islams ledare i Mellanöstern bygger inga broar, utan de bygger murar, menar hon, och hänvisar till att icke-muslimer anses som andra klassens medborgare, där kristna exempelvis måste betala en extra skatt.

Enligt Mona Walter försökte prästen Ulf Lindgren tona ned de våldsamma elementen i Koranen, och istället peka på att även i kristen tradition har det förekommit en hel del våld, att Jesus själv sagt att han kommer med svärd. (Matteusevangeliet 10:34)

- I sin iver att försvara islam och bygga broar mellan religionerna ljög han, menar Mona Walter, som anser att bibelversen blev helt förvrängd.

Läs mer: Här blir Mona Walter utbuad i Rinkeby under tal om islamskt förtryck

Familj vänt henne ryggen

- Vad Jesus verkligen menade var att om du följer mig kommer det att bli konflikter mellan dig och din familj om de inte accepterar ditt val. Jag är själv ett levande bevis på det. Min familj vill inte ha med mig att göra för att jag valt Jesus. Men Jesus uppmanar inte alls till våld, krig eller död.

"Viskade 'Satan bor hos dig' "

Mona Walter beskriver också på sin blogg hur hon efter samtalets slut sökte upp Ulf Lindgren: "I hans öra viskade jag, Satan bor hos dig. Jag ber för dig att Herren Jesus befriar dig. Han stirrade häpet på mig med stora ögon och gick vidare utan ett ord", skriver hon.

Ulf Lindgren har själv inte haft tid för telefonintervju, men lämnat en kommentar skriftligt till Dagen. Där beskriver han att kursen som han leder handlar om texttolkning, inte om religioner.

- I kyrkan fanns personer som, utifrån vad jag kunde bedöma, hade egna smärtsamma upplevelser av allt det förtryck och all terror som utförs i islams namn. De ville gärna diskutera islam som helhet, skriver Ulf Lindgren.

Han anser dock att det är ett allt för stort ämne för att kunna avhandlas på en timme, den tid som var avsatt för seminariet.

Arrangör: Vi tror på samma Gud

Ulf Lindgren beskriver också att några personer reagerade våldsamt när han ville betona att muslimer och kristna tror på samma Gud, utan att gå in närmare på hur de uppträdde.

- I alla läroböcker om religion kan man läsa att judar, kristna och muslimer tror på samma Gud som skapat, skapar och fortsätter att skapa, som längtar efter människan och vill ha en relation med henne. Judendom, kristendom och islam förstår Guds frälsningsgärning på olika sätt och ser Guds outgrundligt på olika sätt. Men alla teologer är överens om att det är samma Skapare vi alla tre tillber. Det instämmer vi varje söndag i vår trosbekännelse, skriver Ulf Lindgren i sin kommentar.

Läs också: Mona Walter går under jord efter islamkritik

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig