20 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Isabella Lövin: Bistånd i världsklass är vår ambition

Hur allvarligt är hoten mot det svenska biståndet? Ansvarig minister Isabella Lövin (MP) vill i dagsläget helst ducka, och svarar att det i nuläget är för tidigt att säga något.

– Det här är en fråga för ”finansen”, är det första svaret vi får när vi hör av oss till biståndsminister Isabella Lövins pressekreterare, angående de uppenbara hoten att minska det svenska biståndet kraftigt.

Det är också finansminister Magdalena Andersson (S) som har fått rampljuset på sig, då det kommit fram att hon bett UD att ta fram uppgifter vad det skulle få för konsekvenser om 60 procent av biståndsbudgeten skulle gå till flyktingmottagning i Sverige.

Isabella Lövin väljer ändå att svara på Dagens frågor som vi skickar in skriftligt.

Varför är inte biståndsbudgeten främst en fråga för biståndsministern?

– Frågan om hur de ökade kostnaderna för flyktingmottagandet ska finansieras diskuteras nu inom regeringen och berör flera budgetområden, inte bara biståndet, och finansdepartementet har det övergripande ansvaret för regeringens budget, svarar Isabella Lövin.

Den lista som Sida tagit fram om halverat bistånd, kan det verkligen bli så illa som de föreslår?

– Vi för som sagt aktiva samtal inom regeringen, så i nuläget är det för tidigt att säga något.

Miljöpartiet har tidigare stridit för att inga avdrag ska göras för flyktingmottagning i Sverige. Har ni gett upp de ambitionerna?  

– MP har inte varit emot avräkningar i princip, utan snarare nivån. MP:s kongress beslutade tidigare i år att verka för att avräkningarna ska minska på sikt, en ambition som vi håller fast. Just nu befinner vi oss dock i en exceptionell situation där antalet människor som tvingas fly sina hem är på samma höga nivåer som under andra världskriget.

Är Sverige på väg att förlora rollen som världsledande biståndsaktör?

– Sverige bedriver bistånd i världsklass och det är fortfarande vår klara ambition.

Jacob Zetterman

Jacob Zetterman är reporter på Dagen.

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar