25 oktober 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Joel Halldorf: Vad vill ni, Kristdemokraterna?

###

I början av 2000-talet utbildades jag som lokalpolitiker i kristdemokratiskt tänkande. Vi fick lära oss att det som skiljer partierna åt är vad de ser som politikens centrum. För liberalerna frihet, för S och M ekonomin – men för KD alltid "den lilla människan". Alla politiska beslut, fortsatte riksdagskvinnan, ska prövas mot detta: Hur drabbar det den lilla människan.

Det borde vara uppenbart vem detta handlar om i dag, nämligen de människor som flyr hit. De för vilka flykting­krisen är en verklig kris.

Ingen ifrågasätter att våra mottagningssystem i dag är ansträngda. Ingen tvivlar på att de som jobbar inom dem går på knäna.

Men som politiskt ledarskap gör ni ett val när ni stoppar människor i stället för att öka resurserna.

Vi har vetat länge att dett­a v­arit på väg: Ni har haft hela hösten på er att argumentera för att tillföra resurser till våra system.

Vi hör dagligen om hur lokala politiker, tjänstemän och e­ntreprenörer finner kreativa lösningar på utmaningarna. Var är er kreativitet? Varför kan inte staten stödja en systematisk mobilisering av civilsamhället? Varför kan man kalla in hemvärnet för översvämningar, men inte för att ta hand om flyktingar? Om pengarna tryter, varför höjer ni inte skatten?

Politik är att vilja, sa någon. Vad vill ni?

Joel Halldorf

Joel Halldorf

Joel Halldorf är teologie doktor och skribent på Dagens ledarsida.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Läs alla platsannonser på Dagen Jobb

Dagens poddar