Nyheter

Libris minskar personalstyrka efter ekonomiskt underskott

Kristna bokförlaget Libris minskar personalstyrkan och strukturerar om efter stora ekonomiska underskott.

1 av 2

Koncernchefen i norska moderbolaget Mentor Medier. Per-Magne Tveiten, tillika styrelseordförande för Libris, bekräftar till Dagen att det blir nedskärningar, men säger att det exakta antalet inte är fastställt ännu.

– Ändringen innebär konsekvenser för antalet boktitlar och antalet anställda. Styrelsen i Libris arbetar nu intensivt ihop med anställda för att hitta de bästa lösningarna, säger Per-Magne Tveiten.

MBL-förhandlingar med personalen ska nu vidta.

– Libris är ett fantastiskt förlag, med kompetenta kollegor, starka författare och med en unik röst i samhället, säger Libris VD och förlagschef Jennie Sjöström, som nu valt att ställa sin plats till förfogande.

I en skriftlig information till Libris författare uppger Per-Magne Tveiten att det varit ekonomiska underskott i flera år som ägare, styrelse och personal arbetat hårt för att lösa, och att 2018 hittills varit "extra tufft".

Han säger vidare att det nu krävs "ett antal tydliga strukturella grepp för att säkra en långsiktig lönsamhet".

De nuvarande ägarna väljer att behålla bokförlaget Libris, efter att ha övervägt försäljning. Pingströrelsen, Evangeliska Frikyrkan, Svenska Alliansmissionen och Equmeniakyrkan är delägare i Mentor Medier, som också äger tidningen Dagen.

– Det är väldigt viktigt för oss att ta vara på den position och det arv som Libris representerar. Och det är viktigt att Libris fortsatt ska ge ut böcker som ger livsmod, livsmening och livskunskap, säger Per-Magne Tveiten.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig