18 april 2021

En tidning på kristen grundNyheter

Tusentals IS-offer i massgravar

Den extrema jihadiströrelsen IS efterlämnade över 200 massgravar i Irak, enligt uppgifter från FN. I gravarna finns kvarlevorna efter tusentals människor – såväl kvinnor som barn, äldre och irakiska soldater. FN uppskattar antalet kroppar till mellan 6 000 och 12 000, men det exakta antalet är svårt att fastställa.

1 av 2

De 202 massgravarna är koncentrerade till fyra provinser i de norra och västra delarna av landet, nära gränsen till Syrien. Det gäller bland annat i Nineve-provinsen runt staden Mosul, där många kristna irakier har blivit hårt utsatta av IS-krigare, och den kristna minoriteten stundtals har fruktat att bli helt utplånad.

Fler massgravar kan komma att hittas, varnar FN-organet Unami och manar irakiska myndigheter att bevara kvarlevorna så att offrens familjer kan begrava dem.

Läs även: Egypten: Kristna dödades på väg från dop

Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) utropade 2014 ett så kallat kalifat, det vill säga en stat utifrån dess extremt stränga tolkning av islam. I december 2017 besegrades IS av irakiska styrkor som hade stöd av en USA-ledd koalition. FN har tidigare uppgett att uppemot 33 000 civila dödades av IS brutala framfart i Irak. Ytterligare cirka 55 000 skadades.

TT och Dagen

Läs mer: Nuri Kino: Vem bryr sig om IS-offren när lamporna slocknat?

Fler artiklar från Nyheter

Fler liknande artiklar


Dagens bibelord

Dagens poddar