Nyheter

Karolinska sjukhuset får kritik för hantering av antisemitism

Rabbi Abraham Cooper från Wiesenthal Center säger efter ett möte med sjukhusledningen att centret kan bistå sjukhuset med handfasta råd för att åstadkomma en förändring på Nya Karolinska.

Karolinska sjukhuset i Stockholm anklagas för att ha negligerat att tre läkare utsattes för antisemitiska trakasserier (se Dagen 3 november).

Sjukhusledningen har kritiserats för att man inte tagit tag i situationen på ett adekvat sätt. Wiesenthal Center, som uppmärksammar antisemitism globalt, kontaktade i oktober sjukhusledningen brevledes och framförde kritik. Nu har också rabbi Abraham Cooper kommit till Stockholm för ett möte med ledningen, skriver Svenska Dagbladet.

– Anledningen till att jag flugit hit från Kalifornien är ju att vi tycker att sjukhuset har misskött det här larmet. Det behövs ingen raketforskning för att begripa att det rör sig om grov antisemitism, säger Abraham Cooper.

Läs även: Säkerhetspådrag vid judisk utställning i pingstkyrka

Cooper hade ett möte med t f sjukhusdirektör Annika Tibell. Hon sa efter mötet att hon lovar att ta frågan "på allra största allvar". Hon höll också med om att sjukhusets agerande inte har varit tillräckligt snabbt och adekvat.

Abraham Cooper säger till tidningen, att Wiesenthal Center kan bistå med råd om hur man undvika att något liknande händer.

– Man måste hitta ett system som inte skyddar förövarna och gör att offren tystas.

Läs mer: Läkare på Karolinska anklagas för trakasserier mot judar

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar för dig