27 juli 2021

En tidning på kristen grundNyheter

DO utreder anklagelser om antisemitism på Karolinska

Efter anklagelser om antisemitiska trakasserier på sjukhuset, inleder nu Diskrimineringsombudsmannen (DO) en tillsyn av Karolinska universitetssjukhuset i Solna.

Den interna utredningen om fallet står för tillfället still, skriver nyhetsbyrån Omni.

– Jag hoppas att utredningen ska sättas i gång så snart som möjligt, och att Karolinska nu vill göra en transparent och relevant utredning efter två misslyckade försök tidigare i år, säger en av de judiska läkarna till nyhetsbyrån.

Det var i februari i år som en överläkare anmäldes av en av de judiska läkare som ska ha utsatts. I anmälan påpekades att flera kollegor blivit utsatta för antisemitiska trakasserier under flera års tid.

Läs även: Läkare på Karolinska anklagas för trakasserier mot judar

Skarp kritik

I oktober kontaktades sjukhusledningen av den internationella människorättsorganisationen Simon Wiesenthalcentret. De riktade då skarp kritik mot Karolinska för att sjukhuset inte tagit anmälan om antisemitism på allvar.

Läs ävenKarolinska sjukhuset får kritik för hantering av antisemitism

Den utpekade överläkaren tog i november vad Karolinska kallar en ”time out” från sin läkartjänst medan en utredning pågår. En patientområdeschef från den aktuella enheten har också tagit en time out och nu har även läkarens enhetschef avgått, enligt svt Nyheter

Svar i december

Tf sjukhusdirektör Annika Tibell har också sagt att hon tar det som hänt på allvar:

– Jag ser det som en allvarlig situation och en situation som tydligt påminner oss om vikten av att kontinuerligt arbeta med våra värderingar.

Senast den 12 december vill DO ha ett skriftligt svar från sjukhusledningen.

Inger Alestig

Inger Alestig är reporter på Dagen.

Kommentera på Dagen.se
Fler artiklar från Nyheter